Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Svensson: Syrieninsats påverkar inte ekonomin

1:47 min

Det verkar som om ett militärt ingripande mot Syrien rycker allt närmare. För svensk del skulle ingripanden från till exempel USA och Storbritannien inte få någon omedelbar påverkan på ekonomin. Det säger den före detta vice riksbankschefen Lars EO Svensson.

– Just de händelserna tror jag inte påverkar Sverige och svensk ekonomi så mycket, men de kan ge upphov till allmän osäkerhet.

Uttalandet gjorde Lars EO Svensson i samband med den pågående europeiska kongressen för nationalekonomer i Göteborg.

Konferensen som arrangeras den här veckan på Handelshögskolan i Göteborg, med nära 2 000 nationalekonomer, sker samtidigt som omvärldens ledare håller på att bestämma sig för hur kraftfullt de ska reagera mot Syriens regim.

Men att detta till exempel skulle leda till skakiga börser är inget som oroar den nu avgångne Lars EO Svensson, som är en av deltagarna på konferensen.

För svensk del handlar det istället om att den svenska exporten rullar på, och då till länder i eurozonen.

Lars EO Svensson har gjort sig känd som en förespråkare för låga räntenivåer under sina sex år i Riksbankens direktion.

Den kontroversielle Lars EO Svensson, som avgick i våras, uttalade sig också i dragkampen mellan Finansinspektionen och Riksbanken när det gäller vem som ska ha den övergripande tillsynen över svensk ekonomi och därmed hushållens belåning, en belåning som fortsätter att öka i tider med förhållandevis låga räntenivåer.

– Riksbankens uppdrag är att driva penningpolitik och uppnå inflationsmålet. Den ska inte påverka skuldsättningen, säger Lars EO Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista