Brister i skolans arbetsmiljö är inget nytt problem. Foto: Karin Malmhav/Scanpix.

Arbetsmiljön kontrolleras på landets skolor

2:02 min

Arbetsmiljöverket ska inspektera 30 procent av landets skolor under de kommande fyra åren. Anledningen är att flera undersökningar pekar på ökad arbetsbelastning som leder till stress, hot och våld.

– Det vi har sett är stress, hot och våld,  lokaler med buller, dålig ventilation och städning, men också att de måste börja jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet så att de upptäcker de här riskerna, säger Karin Bennbom vid Arbetsmiljöverkets Stockholmsditrikt som leder projektet.

Ansvaret för arbetsmiljön ligger på skolans huvudmän – kommunpolitiker eller ledningen för de företag som driver friskolorna, säger Karin  Bennbom. Men rektorerna är skyldiga att se till att skolorna har ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Arbetsmiljöarbetet brister. Rektorerna ska ju ha en uppgift ovanifrån, och vi ska inspektera både på skolan och hos huvudmannen eller arbetsgivaren och rektorerna ska få redskap att arbeta med arbetsmiljön, säger hon.

Brister i skolans arbetsmiljö är inget nytt problem och förra året gjorde Arbetsmiljöverket 600 inspektioner på 400 skolor, vilket resulterade i ett par tusen påpekanden som borde åtgärdas, och det får effekt lokalt, säger Karin Bennbom. Ute i enskilda skolor brukar verkets krav tillgodoses.

– Det vi ofta ser är att det blir bättre på den skola vi går till. Det vi hoppas nu är att det ska få en större spridning och att det håller över tid när vi också inspekterar huvudmännen och arbetsgivarna högre upp i organisationen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista