Helena Helmersson, hållbarhetschef på H&M. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

H&M svarar på kritiken från facket i Bangladesh

6:02 min

H&M svarar nu på kritiken från facket inom textilindustrin i Bangladesh. Enligt företagets hållbarhetschef Helena Helmersson är det ”ett problem som finns i samhället i stort”.

Enligt facket klarar inte industrin, bland andra H&M, av att kontrollera säkerheten i fabrikerna.

– Jag håller inte med om att kritiken ska riktas mot H&M, utan det är ett problem som finns i samhället i stort. Hela industrins kompetens måste upp och då måste man jobba tillsammans och i samarbete med myndigheter och regering för att få det här på plats, säger Helena Helmersson.

Efter olyckan i april då över 1 100 arbetare omkom när en fabrik i Bangladesh rasade har cirka 70 företag tecknat ett avtal med krav på säkerheten i textilfabrikerna. Men facken inom textilbranschen i Bangladesh anser att företagen inte har kompetens på plats att genomföra inspektioner.

Enligt Helena Helmersson har anställningsprocessen av brand- och byggnadssäkerhetsingenjörer påbörjats.

– Jag kan inte ge någon exakt tidpunkt, men man anställer de personerna just nu. Vi är i implementeringsfasen och försöker jobba så snabbt vi bara kan, men det är viktigt att komma ihåg att det program som H&M redan har fortlöper som vanligt, där ingår också säkerhet, säger hon.

Enligt H&M har de arbetat med säkerheten för textilarbetarna i Bangladesh i många år. Men Helena Helmersson vill inte garantera att fabrikerna är säkra.

– Garantera är inte rätt ord i sådana här sammanhang, men vi jobbar ju på så ambitiöst vi bara kan tillsammans med våra partners för att säkerställa säkerheten i de här fabrikerna, säger hon.

Men det går inte att garantera att de är säkra?

– Garantera kan man ju inte göra med någonting så det är inte rätt ord. Vi kan jobba på så bra och tydligt vi bara kan med våra partners och i det är väldigt positivt att vi har ett avtal tillsammans med andra, säger Helena Helmersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista