Svårt för Lundsberg att öppna igen

0:57 min

Drygt 200 elever står utan skola från och med i morgon när internatskolan stängs tillfälligt efter ett beslut av Skolinspektionen. Och enligt myndighetens bedömning är bristerna så stora att kan bli svårt för skolan att få behålla tillståndet.

– Jag tror att man kommer att få stora svårigheter att rätta till de brister som finns, så att man kommer att få ett fortsatt tillstånd, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.  

Riksinternatet Lundsberg stängs tillfälligt. Skolan har inte lyckats säkra elevernas trygghet, anser myndigheten, som kräver att skolan vidtar en rad åtgärder för att få öppna igen.

De 200 elever som berörs är hänvisade till sina hemkommuner. Samtidigt rekommenderar inspektionen regeringen att stoppa statsbidraget till skolan.

Bakgrunden till beslutet att stänga Lundsberg är ytterst att två pojkar i helgen brändes med strykjärn av äldre elever i samband med nollning. Men Ann-Marie Begler säger att beslutet också grundar sig på de allvarliga brister som skolan haft i flera år.

– Jag har bestämt att stänga Lundsbergs skola från och med i morgon. Och skälet till det är de mycket allvarliga kränkningar som pågått nu senast pågick på Lundsberg, men också den situation som vi under flera år har sett på skolan. Det sammantaget gör att vi inte kan garantera en trygg och säker miljö för eleverna, en miljö som är fri från kränkningar, säger Ann-Marie Begler.

Vad är det nu skolan och stiftelsen bakom skolan måste göra för att få fortsätta?     

– De måste komma in med en redogörelse för oss, som visar på väldigt kraftfulla insatser för att förändra situationen. För när vi stänger en skola på det här sättet med ett så kallat tillfälligt verksamhetsförbud - i det ligger att vi säger att det finns stora svårigheter för skolan att klara verksamheten framöver.

I det beslut som Skolinspektionen fattade idag, skriver att det är sannolikt att ett beslut om att återkalla tillståndet kommer att fattas.

Det är bland annat mot bakgrund av att missförhållandena pågått under lång tid, och att skolan vid ett flertal gånger förelagts att komma tillrätta med dem. Och Ann-Marie Begler säger att hon tror att skolan kan få problem att behålla tillståndet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista