Det var oklart om FN:s generalsekretetere Ban Ki-Moon Ban avsåg fyra dagar i följd eller inte. Foto: Majdi Mohammed/Scanpix.

FN: Minst fyra dagar för inspektion i Syrien

1:26 min

FN:s vapeninspektörer behöver ytterligare fyra dagar i Syrien. Det sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i dag och underströk att inspektörerna måste få slutföra sitt arbete.

Han vädjade om ytterligare försök till diplomatiska lösningar av krisen i Syrien.

– Ge freden en chans. Sluta strida och börja prata, sa Ban Ki-Moon.

Samtidigt som vapeninspektörerna arbetar för att samla mer information om användningen av kemiska vapen vid en attack utanför Damaskus förra veckan, anser sig USA ha bevis såväl för att kemiska substanser har använts som att Assadregimen är ansvarig.

Bevisen är inte offentliggjorda än. Men USA är så säkra på sin sak att de till och med, enligt Wall Street Journal, uppmanade FN redan i helgen att skicka hem inspektörerna.

USA och dess allierade är beredda att agera utan FN-mandat. Britternas förslag om en resolution i säkerhetsrådet har inga utsikter att antas, men de har i alla fall erbjudit möjligheten.

Tröskeln har varit hög för president Obama att engagera USA i Syrien. Han har själv dragit gränsen vid användningen av kemiska vapen.

Bevisfrågan är central. Dels för att inte göra om misstaget från Irak att agera på felaktiga uppgifter, dels för att opinionen i USA är mot nya krigsinsatser. Många amerikaner anser att kostnaderna höga och att nästa steg, om USA attackerar, är både oklart och riskabelt.

Det talas om en begränsad attack mot centrala ledningsfunktioner i Syrien, men en av USA:s mest erfarna generaler från krigen i Irak och Afghanistan, Anthony Zinni, varnar i dag, att även begränsade insatser kan komma att dra in USA i kriget.

– Det går inte att vara bara lite gravid, säger han till Washington Post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista