Storbritanniens premiärminister David Cameron meddelade beslutet på Twitter. Foto: Chris Radburn/Scanpix

Brittiska säkerhetsrådet förespråkar insats mot Syrien

"Gasattacken är oacceptabel"
1:04 min

Den brittiska regeringens nationella säkerhetsråd förespråkar en militär insats mot Syrien. Det meddelade Den brittiske premiärministern David Cameron sent i eftermiddag.

Samtidigt ställer sig den vältaliga militäralliansen Nato bakom någon form av repressalier mot den syriska regimen.

Den brittiske premiärministern David Cameron meddelade sent i eftermiddag, att regeringens nationella säkerhetsråd enhälligt beslutat, att gasattacken i Syrien är oacceptabel och att omvärlden inte längre bara kan titta på. Det skrev Cameron på sitt konto på det sociala nätverket Twitter.

Twitter har blivit Camerons förstamedia när han vill publicera politiska beslut.

Det brittiska nationella säkerhetsrådet består av Cameron och nio av de tyngsta ministrarna. Dessutom finns ledare från försvarsmakten och underrättelsetjänsterna med runt bordet.

Därmed finns det ett regeringsförslag om ett ingripande, som ska läggas fram inför det extrainkallade parlamentet i morgon. Det är inte känt om förslaget kommer att innehålla några specifikationer om hur vedergällningen ska se ut. Regeringen behöver egentligen in te heller parlamentets godkännande.

Samtidigt i eftermiddag, sa den västliga militäralliansen Natos ordförande Anders Fogh Rasmussen i ett uttalande, att attacken i Syrien ”inte kan få stå obesvarad”. Uttalandet kom efter att Rasmussen haft ett möte med Natos ambassadörer i Bryssel.

En stor mängd källor pekar ut den syriska regimen som ansvarig för attacken, sa Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".