Brasiliens finansminister Guido Mantega talar om en latinamerikansk ekonomisk "minikris". Foto: Evaristo Sa/Scanpix.

Latinamerikas ekonomiska motor hackar

Brasiliens finansminister: "Minikris"
1:31 min

Oron tilltar i Latinamerika efter att flera länder uppvisat dåliga tillväxtsiffror. Detta trots att den amerikanska ekonomin går allt bättre, vilket brukar ge kontinenten draghjälp.

Brasiliens finansminister Guido Mantega kallar det en minikris när flera länder i Latinamerika nu tvingas skriva ner sina tillväxtsiffror. Anledningen är dels en stark dollar och dels de dåliga resultaten från regionens storföretag, som kommit de senaste veckorna.

Paradoxalt nog kommer "minikrisen" samtidigt som det finns tecken på ljusning i ekonomin i USA, något som brukar gynna Latinamerika.

Men närmaste grannen Mexiko går dåligt. Centralbanken såväl som flera privata banker har i dagarna skrivit ner sina tillväxtprognoser som nu ligger runt 1,5 procent för i år, mycket lägre än vad man hoppats på.

Den starka dollarn gör dessutom att priser på en mängd importerade varor höjs, vilket slår hårt mot både företag och privatpersoner. Risken för en eskalerande inflation är uppenbar.

Brasilien är särskilt utsatt eftersom landet har en av världens största dollarreserver. Finansminister Guido Mantega försökte i går lugnande förklara att Brasilien har så stora dollarreserver att lite svinn inte är något att bry sig om.

Frågan är dock om det dämpar oron eller snarare får nervositeten att tillta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".