1 av 2
Rektor Staffan Hörnberg. Foto: Scanpix.
2 av 2
Enligt Skolinspektionen blir det svårt för skolan att återuppta verksamheten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Lundsberg godkände nollningen

1:01 min

Styrelsen för Lundsbergs skola avskedade under kvällen skolans rektor Staffan Hörnberg och ställde sedan sina styrelseplatser till förfogande. Det uppger Peder Hagen, suppleant i skolans styrelse för Ekot.

Sent på onsdagskvällen beslutade styrelsen för Lundsbergs skola att sparka rektorn, med omedelbar verkan. Styrelsen ställer också sina platser till förfogande eftersom de ser Skolinspektionens beslut om att stänga skolan från och med i morgon som ett misslyckande och att det behövs få in nya personer.

– Det framgår av beslutet att skolledningen har sanktionerat någon form av nollning som är strikt förbjuden enligt vårt regelverk, säger Ulf Rehnmark, styrelseledamot, till TT.

Styrelsen sitter dock kvar tills de nya tar vid, det berättar Peder Hagen i styrelsen för Lundsbergs skola för Ekot. Enligt Hagen var också styrelsens sista beslut att entlediga rektorn.

– Vi har haft ett långt styrelsemöte i kväll där vi analyserat Skolinspektionens beslut att stänga skolan. Vi har uppfattat att vi måste vidta kraftfulla åtgärder från styrelsens sida. Den naturligaste åtgärden har då varit att entlediga rektorn med omedelbar verkan, säger Ulf Rehnmark, styrelseledamot i Lundsbergs stiftelse, till SVT.

Skolinspektions besked att internatskolan Lundsberg stängs togs emot med förvåning och ilska på skolan. Skolans ledning är kritisk till Skolinspektionens beslut och på lördag planeras ett fackeltåg i protest mot dagens besked.

– Jag tycker det är väldigt långtgående om man jämför med hur det ser ut på andra skolor i Sverige, säger Hörnberg till TT.

Hörnberg menar att beslutet blir en sorts kollektiv bestraffning av skolans elever.

– Vi har kanske 199 elever som är totalt oskyldiga och som är otroligt kamratliga och som älskar sin skola, säger Staffan Hörnberg.

Staffan Hörnberg anser att skolan varit väldigt tydlig med vad som gällde inför terminstarten. Bland annat höll man samtal med personal och elevrådsrepresentanter om att ingen form av kränkningar fick äga rum. 

– Jag tycker att vi vidtog väldigt tydliga åtgärder om vad som var tillåtet och inte, säger han.

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler är dock tydlig med bakgrunden till beslutet.

– Det är ett väldigt ingripande beslut, jag är medveten om det. Men vi har ändå ett uppdrag att skydda barn och elever från allvarliga kränkningar.

Skolinspektionens beslut innebär att Lundsberg stängs på torsdagen. Samtidigt rekommenderar inspektionen regeringen att stoppa statsbidraget till skolan. Enligt Skolinspektionen blir det svårt för skolan att återuppta verksamheten.

– Jag tror att man kommer att få stora svårigheter att rätta till de brister som finns, så att man kommer att få ett fortsatt tillstånd, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.  

Utanför den pampiga skolbyggnaden står en grupp Lundsbergselever i sina gröna skoluniformer och håller om varandra. Det är rödgråtna ögon och röster som stockar sig.

– Det kanske var dåligt här för 20 år sedan men det är som en saga nu. Skolan är bättre än någonsin, säger Beata Ekman, andraårselev i gymnasiet, och kan inte nog hylla lärarna och kamratskapet på Lundsberg.

Denna grupp elever tycker att de numera brottsmisstänkta äldre eleverna kunde ha relegerats, men att stänga hela skolan är brutalt onödigt för dem. 

– Om en liten bit av kakan är äcklig, varför då slänga hela? frågar sig Beata Ekman.

TT: Hur ska ni göra nu?

– Vi vet inte, svarar Julia Klingspor och Bernt Marcus Ivarsson med en mun.

– Först och främst måste vi hitta en skola att gå på, säger Julia Klingspor och fortsätter:

– Men vi är som en familj och stöttar varandra. Och om 200 elever verkligen vill ha kvar skolan borde den få finnas kvar.

Elever och personal på skolan som TT talar med är upprivna längs skalan sorg till ilska. På kvällen ska rektorn leda ett krismöte i kyrkan. Många föräldrar var på väg. På lördag planerar en föräldragrupp ett fackeltåg i ett slags protest mot myndighetens, i deras tycke, orimliga beslut.

– Det har varit kaos här sedan beskedet kom. Så många har gråtit och skrikit. Det går inte att beskriva den sorg vi känner i dag, säger Beata Ekman.

Hon berättar att lärarna är lika ledsna och bestörta. 

TT: Vad tycker du om strykjärnsmisshandeln då?

– Alltså, de här killarna känner jag. De är våra vänner. Det som har skett har skett, men jag tycker att det är tråkigt att en incident på skolan ska dra ner allihopa, säger Beata Ekman som antar att hon får åka tillbaka till hemmet på landet utanför Mariestad. 

– Jag är chockad, rent av deprimerad, konstaterar hon lakoniskt.

Nu öppnar andra riksinternat för att ta emot elever från Lundsbergs skola. Grennaskolan kan ta emot närmare 70 elever med kort varsel..

– Vi har flera elevhem som står tomma. Grennaskolan har fått en mängd förfrågningar från oroliga föräldrar som har barn på Lundsberg, säger skolchefen Mats Almlöw till P4 Jönköping.

På onsdagen delgavs en 18-årig man misstanke för inblandning i helgens händelse på Lundsberg där två elever på skolan ska ha bränts med ett strykjärn. 

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista