1 av 2
2 av 2
Pernilla Klingspor, mamma till en elev och ordförande i föräldragruppen på Lundsbergs skola. Foto: Björn Söderholm/P4 Värmland

Föräldraföreningen: "Det var det fräckaste"

14 min

Skolinspektionens besked att stänga Lundsbergs skola redan i morgon var chockerande. Det säger föräldraföreningens ordförande Pernilla Klingspor, som inte känner igen sig i beskrivningen av Lundsberg som en otrygg skola.

I en diskussion med Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler i Studio Ett ifrågasatte hon myndighetens grund för att stänga skolan.

– Det man har gjort är att man har bestraffat, säger Pernilla Klingspor.

– Förr skrämde man barnen med vargar, nu skrämmer man Lundsbergsbarnen med Skolinspektionen!

– Vi är ålagda att se till att om det är en skola där elever utsätts för pennalism och kränkningar, så kan inte en sådan skola få fortsätta, sade Ann-Marie Begler.

Det snabba beslutet att stänga skolan har tagits mot bakgrund av att elevernas trygghet och säkerhet inte kan säkras på skolan, där senast i lördags två elever utsattes för misshandel med ett hett strykjärn i samband med nollning, enligt Ann-Marie Begler.

– Det beror ju också på vad man har för normer och värderingar, sade Ann-Marie Begler.

 – Det var det fräckaste, sade Pernilla Klingspor.

– (…)Vi har ju tidigare skrivit i våra rapporter att det som man betraktar som normalt och rimligt, inte är det i andra skolor, sade Ann-Marie Begler, och pekade på att elever sällan berättar om kränkningar under de år de är på Lundsberg, utan först efter att de har lämnat skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista