Förhandlingarna hölls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Bild Lotta Jarlsdotter/Scanpix

Dom i dag för 18 åtalade i Södertäljemålet

2:39 min

Idag faller domen i det så kallade Södertäljemålet som gäller grov organiserad brottslighet. Den mycket omfattande rättegången, som fått tas om i tingsrätten på grund av jäv, tar bland annat upp tre mord och flera fall av grov utpressning. 18 personer står åtalade och flera har suttit häktade under lång tid.

– Effekterna av den insatsen just runt de här brotten som personerna suttit för, har inneburit att det är lugnare i Södertälje, säger Anders Göranzon, chef för spaningsroteln vid polisen i Södertälje.

2009 och 2010 inträffade tre mord i Södertälje. Det mest uppmärksammade gällde mordet på en fotbollsspelare och hans bror. I samband med det inledde polisen sin största satsning hittills mot organiserad brottslighet.

Satsningen riktades mot det kriminella Södertäljenätverket, som byggt upp en omfattande kriminell verksamhet på orten. Sedan insatsen började märks en tydlig nedgång i brottsanmälningar i Södertälje, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

– Idag är den kriminella organisationen alltså, de är chockade fortfarande i viss mån, de försöker slicka såren, försöker eventuellt återetablera sig, och omstrukturera sig, säger Anders Göranzon, chef vid spaningsroteln.

Statistiken visar att anmälningarna i flera brottskategorier i Södertälje minskat under de senaste åren, det handlar om våldsbrott, skadegörelse, vapenbrott och stölder.

Under första halvåret i år anmäldes till exempel 528 fall av misshandel, en minskning med drygt 100 fall jämfört med samma period 2009.

När rättsprocessen började satt i stort sett alla åtalade häktade. Nu sitter bara fyra av arton kvar i häktet, något som väckt rädsla för att nätverket skulle växa sig starkt igen.

– Jag är övertygad om att det finns viss form av beskyddarverksamhet och utpressning. Men skillnaden idag är att vi har allmänhetens förtroende på helt annat sätt än vad vi hade tidigare. Idag visar vi att vi kan ta hand om de som träder fram, de målsägande, skydda dem och se till så att det blir fällande domar, säger Anders Göranzon.

Södertäljemålet utmärker sig på många sätt. Domen idag är den andra från tingsrätten i ärendet. Den första domen underkändes eftersom en av nämndemännen bedömdes som jävig och den halvårslånga rättegången fick tas om.

I den första domen fälldes 19 av 20 åtalade. Flera fick långa fängelsestraff och den man som pekats ut som ledare fick livstids fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista