Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Annie Lööf kommenterar biståndspengar till Irak

1:33 min

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar nu för första gången att Centerpartiets internationella stiftelse inte klarat av att redovisa biståndspengar motsvarande 3,2 miljoner kronor och därför polisanmält sig själv.

– Det är givetvis beklagligt att stiftelsen inte har gjort detta. Stiftelsen har själv uppdagat detta, polisanmält sig själva och det är nu föremål för en förundersökning, säger partiledaren Annie Lööf.

Hur allvarligt är det här för Centerpartiet, för det är ändå partinära bistånd till Centerpartiet från början?

– Det är här ju Centerpartiets internationella stiftelse som själv har uppdagat detta, som själv har polisanmält detta och jag tycker att det är bra att styrelsen där har tagit sitt ansvar.

Ekot har tidigare berättat att Centerpartiets internationella stiftelse förra sommaren polisanmälde sin egen bristande hantering av demokratiprojekt Irak.

De 3,2 miljoner kronorna är från början statliga biståndsmedel som delats ut av biståndsmyndigheten SIDA. Pengarna kan ha försvunnit genom felaktig redovisning som alltså kan vara brottslig.

Centerpartiets biståndsorganisation har under 2009 och 2010 stött två projekt i Irak, dels uppbyggnaden av ett systerparti i Irak, dels ett FN-förbund.

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani har lett båda projekten tillsammans med sin pappa som är partiledare för partiet i Irak.

Abir Al-Sahlani sitter också i Centerpartiets styrelse. Men Annie Lööf vill inte uttala sig om ifall det är problem för Abir Al-Sahlani och partiet att den här situationen uppstått eller om Al-Sahlani kan sitta kvar ifall hon skulle bli officiellt brottsmisstänkt eller åtalas.

– Det här är ju föremål för förundersökning och vi får helt enkelt avvakta den förundersökningen, säger Annie Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista