Fler syriska flyktingar till Sverige

2:00 min

Det kommer återigen fler flyktingar från Syrien till Europa. Det märkts även här i Sverige där antalet asylsökande ökat markant de senaste veckorna, jämfört med under våren och sommaren. Nu uppmanar chefen för EU:s asylmyndighet EU-länderna att förbereda sig för en massflykt från Syrien.

– Vi ser en ökad inströmning av flyktingar från Syrien och det hög tid för EU-länderna att börja förbereda sig. Situationen kan förändras mycket snabbt, säger  Robert Visser som är chef för EU:s asylmyndighet på Malta.

Även i Sverige syns nu en ökning av antalet asylsökande.

En av de nyanlända är Ahmed som kom med sin familj,  fru och fyra barn, i helgen. Han är fortfarande omtumlad efter den långa resan med båt från Damaskus till Italien och därifrån med buss till Malmö.

– Vi har sett ett markant uppsving, säger Lena Menar, handläggare på Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävle.

Sverige är fortfarande det land i EU som tar emot flest flyktingar från Syrien, men en bra nyhet, säger Robert Visser på EU:s asylmyndighet, är att fler EU-länder nu börjat ta emot flyktingar därifrån.

Experter från EU-länderna möts nu regelbundet för att diskutera situationen i Syrien och praxis har blivit mera likartad.

Idag ger samtliga EU-länder någon form av skydd, de flesta syrier får tillfälliga uppehållstillstånd. Men nu,  när kriget i Syrien trappas upp, diskuterar EU-länderna nästa steg, att börja ge permanenta uppehållstillstånd. Något som också det svenska Migrationsverket tittar på just nu.

Men Robert Visser på EU:s asylmyndighet hoppas att EU-länderna ska agera tillsammans, inte var och en för sig.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista