Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Styrelseledamot: "Beslutet är obegripligt"

Lundsbergs styrelse beslutade på onsdagskvällen att avskeda skolans rektor samt ställa sina platser till förfogande, det efter att Skolinspektionen beslutat att med omedelbar verkan stänga skolan. Men för Sofia Orre, ledamot i skolans styrelse är myndighetens beslut obegripligt.

--  Man sätter 170 elever utan någonstans att ta vägen och man gör det med så kort varsel att det är helt obegripligt hur skolinspektionen kan göra så, säger Sofia Orre, som sitter i styrelsen för skolan.

Trots sin kritik mot skolinspektionen säger hon sig ha förståelse för den kritik som riktas mot skolan. Orre anser att styrelsen måste ägna sig åt självrannsakan och jobba hårt för att försöka rädda skolan.

Ett första steg i det arbetet var att med omedelbar verkan sparka skolans rektor. Samtidigt ställde styrelsen i går sina platser till förfogande. Orsaken var att den såg skolinspektionens beslut som ett misslyckande för styrelsen.

– Om det är en fördel för skolan att en eller flera av oss avgår så har vi sagt att då gör vi det. Men där är vi inte ännu.

Skolinspektionen signalerade på onsdagen tydligt att det kan bli svårt för Lundsberg att öppna igen. Tills vidare måste eleverna söka sig till andra skolor.

Sofia Orre, hoppas ändå att allt ska ordna sig.

- Jag vill ju naturligtvis att våra elever ska få möjlighet att gå kvar på sin skola. Det är vad alla elever önskar och vi också. Men vi vill ju såklart komma tillrätta med de problem som skolinspektionen kommit fram till och det gör vi allt i vår makt för att göra nu, säger Sofia Orre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista