Vitrysk opposition samlades för att enas

200 vitryssar från oppositionella politiska partier träffades i helgen för att enas om en gemensam presidentkandidat mot diktatorn Aleksander Lukasjenko. Kongressen lyckades dock inte enas om en motkandidat.

Kongressen med den vitryska oppositionen tvingades hållas i grannrepubliken Ukraina för att slippa den hemliga vitryska polisens trakasserier.

Hemlighetsmakeriet var stort kring helgens vitryska kongress med oppositionella i ”Europas sista diktatur”.

Misslyckats tidigare
Tidigare försök att arrangera kongresser har misslyckats eftersom den vitryska hemliga polisen KGB stormat lokalen och avbrutit mötet.

Den här gången var platsen och tidpunkten känd endast för en inre krets.

Den bussfirma som skulle köra de 200 oppositionella från Minsk drog sig ur i sista minuten, troligtvis på order från KGB. I egna bilar och med tåg reste vitryssarna till staden Tjernihiv i norra Ukraina där allt var förberett med hjälp från Ukrainas nya politiska ledning.

Tullen genomsökte allt bagage
Tåget tvingades stå ett par timmar vid gränsen och den vitryska tullen genomsökte grundligt allt bagage, en delegat togs av polisen, oklart varför.

Kongressen ägde rum under lördagen och söndagen och det råder inga tvivel om att den vitryska oppositionen känner sig uppmuntrad av den orangea revolutionen i Ukraina.

I dag finns 50 000 aktivister inom den vitryska oppositionen, en god bas för en samhällsförändring.

– Vitryssland har utomordentliga partisantraditioner, sa en av de oppositionella.

Lyckades inte enas om en kandidat
Kunskaperna om underjordisk motståndskamp ska nu intensifieras. Endast ett par journalister fick närvara under kongressen som inte kunde enas om en enda motkandidat men däremot om de viktigaste motkandidaterna till den despotiske presidenten.

En ny kongress ska äga rum till sommaren, troligtvis i Polen eller Litauen.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".