Tyskland gör Grekland till valfråga

1:35 min

Frågan om Greklands skuldproblem och eurons kris har plötsligt blivit den hetaste frågan i den tyska valrörelsen. Förbundskansler Angela Merkel använder sig nu av Grekland för att ta poäng i valrörelsen.

– Man skulle aldrig ha släppt in Grekland i eurozonen.

Den formuleringen av förbundskansler Angela Merkel på ett valmöte igår, blev ytterligare ett exempel på hur eurons kris i allmänhet och Greklands skuldproblematik i synnerhet de senaste dagarna blivit valfråga nummer ett i den tyska debatten.

Merkels uttalande är framförallt ett angrepp på oppositionspartiet Socialdemokraterna SPD, som regerade Tyskland ihop med Miljöpartiet när Grekland godkändes som euromedlem för drygt 10 år sedan.

Det har tidigare under året varit tämligen tyst om skuldkrisen  i Tyskland, men som Ekot rapporterat tidigare kom den med full kraft tillbaka när den tyske finansministern Schäuble i förra veckan slängde ur sig att Grekland kommer behöva ett nytt hjälpprogram av något slag.

Handlar det om ännu större lån är det en mycket känslig politisk fråga i Tyskland.

Schäuble har sedan försökt revidera sitt uttalande, bland annat med hjälp av en intervju i amerikanska CNN, efter att oppositionen krävt av regeringen Merkel att den lägger korten på bordet för väljarna om hur många fler stödmiljarder Grekland kommer att behöva.

Eurokrishanteringen blir nu av allt att döma en av huvudfrågorna i den tv-sända debatt mellan kanslerkandidaterna Merkel och Steinbruck som hålls på söndag.

Merkels uttalande om att Grekland aldrig skulle få ha kommit med i euron ska ses som ett sätt att ta udden av oppositionens angrepp på förhand.

I opinionsmätningarna ligger fortfarande Merkels kristdemokrater i en stabil ledning samtidigt som de inte vill lyfta för det rödgröna regeringsalternativet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista