Jan Guillou och Ian Wachtmeister hade inte oväntat helt olika uppfattningar om stängningen av Lundsbergs internatskola, i en debatt i P1 morgon. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio

Wachtmeister rasar över Lundsbergs stängning

7:35 min

Ian Wachtmeister, greve och företagare tycker att beslutet att stänga Lundsbergs internatskola är helt uppåt väggarna. "Ministerstyre och ett övergrepp av myndigheterna", säger han till P1-morgon.

Under torsdagsförmiddagen mötte han Jan Guillou, författare som skrivit boken "Ondskan", om pennalismen under sin tid på en internatskola, i P1-morgons studio för en debatt om beslutet att stänga Lundsbergs internatskola.

Det var en klart upprörd Ian Wachtmeister som tog till orda.

– Ja, jag är upprörd eftersom man tagit förhastade beslut.

Ian Wachtmeister, som själv gick på Lundsberg i åtta år, tycker att man i första hand straffar barnen.

– Verksamheten som bedrivs på skolan är helt förenlig med skollagen, enligt min mening. Och eleverna trivs förträffligt.

Han tycker att beslutet som skolinspektionen fattat är en skandal. Istället för att kollektivt bestraffa alla eleverna, som nu görs enligt Ian Wachtmeister, borde de skyldiga till den senaste nollningen straffas.

– Ja, man borde plockat ut de här idioterna som gjorde det där med strykjärnet och kasta ut dem från skolan. Inte kollektivt bestraffa 170 elever, säger Ian Wachtmeister.

Författaren och journalisten Jan Guillou gick själv på en internatskola, Solbacka, där pennalismen var omfattande och yngre elever utsattes för kränkningar av äldre. Sin tid på skolan beskrev Jan Guillou i genombrottsromanen ”Ondskan”. Internatskolan är stängd idag.

När det gäller Lundsberg håller Jan Guillou med Ian Wachtmeister på en punkt:

– Ja, jag kan tycka att man kanske går lite väl hårt fram när nästan 200 barn stängs av kollektivt från skolan. Det kan ju inte vara så kul för dem att portioneras ut på andra skolor.

– Men när det gäller den här typen av internatskolor, så ska de läggas ner, säger han.

Jan Guillou tycker att internatskolorna spelat ut sin roll i samhället.

– Det handlar om en engelsk 1800-tals idé om hur man ska fostra den överklass som ska sköta ett imperium. Och det har vi ju väldigt lite användning för i dagens Sverige, säger Jan Guillou.

Däremot tror han att det blir svårt att stänga ner Lundsberg och liknande internatskolor, just med tanke på den lag som medger friskolor.

– Nä, det kan bli svårt att stänga ner dem med tanke på alla friskolor vi har i dag. Men om de är kvar, så bör de i alla fall inte finansieras med skattepengar, tycker Jan Guillou.

Medan Ian Wachtmeister anser att myndigheterna begår ett övergrepp med stängningen av Lundsberg, säger Jan Guillou att det skolsystem som Lundsberg står för är ett övergrepp i sig.

Det är skapat under en tid, enligt honom, då överklassen behövde fostras för att kunna styra sina undersåtar.

– Ja, i det ingår att lära sig att ta en smäll och att kunna utdela fysisk smärta, menar Jan Guillou.

I Sverige har, enligt Guillous uppfattning, internatskolorna också blivit ett träningsinstitut för blivande överklass.

– De nyrika har till sin förskräckelse upptäckt att man inte kommer in i överklassen bara för att man tjänat en massa pengar. Pengar måste ärvas och det måste gå någon generation, där barnen gått på sådana här skolor, för att man ska kunna bli riktig överklass, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista