Foto: Lotta Jarlsdotter/Scanpix

Ny dom i Södertäljemålet

1:06 min

I dag kom domen i det stora Södertäljemålet som gäller organiserad brottslighet med bland annat tre mord, människorov och utpressning. Den utpekade ledaren för nätverket döms till livstids fängelse.

Tingsrätten skriver i sin dom att de funnit bevisat att det i vart fall har funnits ett kriminellt nätverk i Södertälje.

Åklagaren har bevisat, enligt tingsrätten, att nätverket varit hierarkiskt organiserat med en tydlig ledare som styrt och gett order främst till två medlemmar i nätverket. De har i sin tur gett order till andra medlemmar längre ner i organisationen.

Detta är den andra prövningen i tingsrätten, eftersom den förra underkändes på grund av en jävig nämndeman.

Den utpekade ledaren för nätverket döms, liksom förra gången i tingsrätten, till livstids fängelse för bland annat anstiftan på tre mord, människorov och utpressning.

Sammanlagt sjutton av de arton åtalade döms till fängelsestraff på mellan ett år och livstid.

En man som i förra tingsrättsomgången dömdes till 12 års fängelse, fick nu sänkt straff till tre års fängelse.

Tingsrätten slår fast att motivbilden till de gärningar som tingsrätten nu bedömt finns att hämta i kampen mot en annan kriminell organisation om herraväldet över den illegala spelmarknaden.

Kammaråklagare Björn Frithiof är nöjd med domen:

– Vi har all anledning med att vara nöjda med den bedmning som tingsrätten har gjort i de olika delarna. Vi har yrkat lite högre straff på de flesta, de har gjort en lite annan bedömning, säger han.

Men det finns ytterligare skillnader i denna dom. Tre syskon till de båda bröder som dödades får ingen ersättning. Efter den förra tingsrättsdomen fick syskonen 100 00 kronor var i skadestånd.

– Syskonen har ju inte fått någon ersättning eftersom de inte har stått tillräckligt nära, de ingår inte i samma hushåll. Vi tillämpar ju den praxis som finns och kom fram till det, säger Lars Lindhe på tingsrätten.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista