Vi älskar Lundsberg! Eleverna visar vad de känner för den skola de tvingas lämna. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio.

Lundsberg - skandalomsusad elitskola

Skolinspektionen har stängt internatskolan Lundsberg.

Den senaste händelsen där flera elever misstänks ha bränt en annan elev med ett strykjärn under en så kallad "nollning", är bara en i raden av många incidenter genom åren.

Här fler skandaler kring skolan.

Februari 1998: En artikel i Lundsbergs skoltidning uppmanar elever till mobbning och pennalism.

Januari 1999: Rektorn Anders Lundin fick sparken efter att ha varit kritisk mot skolan. Efteråt sågs elever kissa på en bild av honom.

Mars 2001: Lundsberg kritiserades av Skolverket på grund av den "kamratuppfostran" som råder på skolan. Kamratfostran förbjöds formellt, men det innebar inte slutet på fenomenet.

Januari 2006: Flera elever uppgav att de utsatts för attacker med urin och avföring.

November 2011: Efter en polisanmälan angående kamratfostran utreds flera fall av misshandel, olaga hot och olaga tvång. Yngre elever ska ha tvingats att stryka skjortor och springa ärenden åt skolans sistaårselever.

Maj 2012: En elev tvingas utföra oralsex på en annan elev, medan andra elever tittar på.

Maj 2012: Uppdrag Granskning avslöjar att Lundsberg lurat skattebetalarna på cirka tre miljoner kronor med hjälp av falska bidrag. Elever uppmanades registrera sig som "utlandssvenskar" för att skolan skulle motta bidrag.

Oktober 2012: Skolinspektionen bötfäller skolan med en halv miljon kronor eftersom de inte ansetts göra tillräckligt för att stoppa kränkningar.

Augusti 2013: En nybliven elev misshandlas och blir bränd med ett strykjärn av flera andra elever under en så kallad "nollning". Händelsen har polisanmälts och nio elever misstänks för grov misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista