Colombias president Juan Manuel Santos meddelade sent i går kväll att regeringen nu inleder fredsförhandlingar med landets näst största gerillagrupp ELN.. Foto: Thibault Camus/Scanpix.

Ny ljusglimt för colombiansk fred

1:13 min

Nu är det  klart att regeringen i Colombia inleder förhandlingar med landets näst största gerillagrupp, ELN. Sedan tidigare förhandlar man med den största gerillan, FARC.

Att en fredsprocess nu inleds också med ELN innebär att kriget i Colombia – i alla fall på pappret – kan få ett slut.

Det var gerillans frigivande av en kidnappad kanadensare som gjorde det möjligt. Colombias president Juan Manuel Santos meddelade sent i går kväll att regeringen nu inleder fredsförhandlingar med landets näst största gerillagrupp ELN.

Sedan flera månader tillbaka hålls förhandlingar på Kuba mellan regeringen och den största gerillan Farc, om ett möjligt fredsavtal. Trots ett kortare avbrott går de förhandlingarna förhållandevis bra – i alla fall mer framåt än bakåt, som colombianska bedömare uttrycker det.

Att regeringen nu också inleder en fredsprocess med ELN är ett viktigt steg framåt mot fred i Colombia. Gerillan är visserligen mindre än Farc och verkar framför allt i nordöstra och södra delen av landet, men beskedet att dom nu sätter sig vid förhandlingsbordet applåderas av krigströtta colombianer. Kanske kan det också öka pressen på Farc-gerillan att efter över 50 års konflikt till slut skriva på ett fredsavtal.

Fakta: Konflikten i Colombia

  • Gerillan Farc, Colombias väpnade revolutionära styrkor (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), bildades 1964 som en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.
  • Latinamerikas mest långlivade vänsteruppror har alltmer kommit att förknippas med kidnappningar och knarkhandel, som gjort Farc till en av världens rikaste gerillagrupper.
  • Konflikten omfattar förutom Farc den mindre gerillan ELN, Nationella befrielsearmén (Ejército de Liberación Nacional), regeringsarmén, flera paramilitära grupper och drogkarteller.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista