USA:s tillväxt bättre än väntat

USA:s tillväxt tog ordentlig fart under andra kvartalet. Men det lär inte ändra så mycket för landets centralbank Federal Reserve som fortfarande stödköper obligationer för att stimulera ekonomin.

Bruttonationalprodukten (BNP) växte med 2,5 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, visar siffror från USA:s handelsdepartement.

Det är en upprevidering från de preliminära siffror som presenterades för en månad sedan. Då sattes tillväxten för andra kvartalet till 1,7 procent.

Analytiker hade väntat sig tillväxten skulle hamna på 2,2 procent.

Även om BNP-siffran var bättre än väntat behöver det inte betyda så mycket för den amerikanska centralbankens del. Federal Reserve har än så länge inte minskat takten i sitt program för stödköp av obligationer och Mattias Bruér, USA-expert på SEB, tror inte att dagens siffra ändrar på någonting.

- De som tror på att Fed kommer att dra ner på takten i september tror fortfarande det och de som tror att det kan dröja ytterligare någon månad håller fast vid det, säger Bruér.

Enligt Bruér verkar det tredje kvartalet ha inletts svagt, vilket indikerar en något lägre tillväxttakt framöver.

- Det ser ut som att ekonomin hackar lite just nu, men hur allvarligt det är vet vi inte, säger Bruér.

TT-Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".