Länsstyrelsen: "Vi ser allvarligt på läckaget"

Läckaget av svavelsyra Skutskärs hamn har pågått sedan i juni, men händelsen blev känd för Skutskärs hamn först i förra veckan. Företaget polisanmäldes av länsstyrelsen idag för miljöbrott.

– Vi ser mycket allvarligt på läckaget, säger Tomas Waara, chef för miljöskyddsenheten på länsstyrelsen.

Vad finns det för risker?

– Det finns stora miljörisker. Svavelsyra är ett starkt frätande ämne, och det kan ge förändringar i marken, och av pH-förhållandena i området.

Området är redan försurat, och utsläppet kan enligt länsstyrelsen ha påverkan på föroreningar i marken som kan börja röra på sig.

Företag som har tillstånd att hantera kemikalier, också har anmälningsplikt till tillsynsmyndigheten - i det här fallet länsstyrelsen - vid läckage. I det här fallet har anmälan dröjt i flera månader.  

– Det handlar om att man måste komma igång och vidta de rätta åtgärderna så snart som möjligt. Och också att ett läckage kan påverka hanteringen av andra kemikalier i området.  

Länsstyrelsen kommer nu att ta prover, bland annat på grundvattnet, för att se hur långt läckaget nått. Den läckande tanken ligger cirka 250 meter från havet, och enligt myndigheten är det inte troligt att svavelsyran läckt ut i havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".