Sedan elnätet mellan Tyskland och Sverige fick en kraftig utbyggnad för snart tre år sen har den tyska elmarknaden fått större påverkan på priset även här i Sverige. Foto: Robert Henriksson/SVD/Scanpix.

Analytiker: Elpriset ligger still i höst

Tysk sol- och vindkraft håller nere priser
1:31 min

Elpriset är just nu högre än förra året och det är låga nivåer i magasinen till vattenkraftverken i Sverige. Trots det säger Mattias Hellberg på analysföretaget Shepherd Energy att elpriset ligger still under hösten.

En anledning är nybyggnaden av sol- och vindkraft i Tyskland.

– Det har sänkt priserna relativt dramatiskt. Det är en subventionerad kraft som industri och privatkonsumenter får betala. Så de som installerar just sol och vindkraft får bidrag för det och utan dessa bidrag skulle de inte ha kostnadstäckning om vi bara titta på det rena marknadspriset. De har gjort denna omställning relativt snabbt och kraftfullt, säger Mattias Hellberg.

Sedan elnätet mellan Tyskland och Sverige fick en kraftig utbyggnad för snart tre år sen har den tyska elmarknaden fått större påverkan på priset även här i Sverige.

Trots det har elen varit dyr i sommar. Under förra veckan kostade elen på den nordiska elbörsen Nord Pool ungefär 10 öre mer per kilowattimme jämfört med samma vecka ett år tidigare. Det beror på att produktionen i de svenska kärnkraftverken varit låg och att importen från Norge varit begränsad, enligt Energimarknadsinspektionen.

Men att priset ska fortsätta ligga över förra årets pris är inget som de bedömare Ekonomiekot varit i kontakt med tror på. Förutom att Tyskland stöttar produktionen av sol- och vindkraft, handlar det också om att den ekonomiska krisen gör att efterfrågan på kol har gått ner. Det innebär att Sverige kan köpa in kolkraft till billigare pris än tidigare.

– Vi har ett underskott i vattenmagasinen och då är det kolpriset som styr. Och marginalkostnaden för kolkraft är relativt låg vilket begränsar en större uppgång, säger Jens Regnström på prisjämförelsesajten elskling.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".