Snabbmatsarbetare i USA protesterar

1:30 min

De anställda på flera snabbmatskedjor i USA protesterar idag mot att de har för lite betalt. De kräver 15 dollar i timmen, vilket motsvarar en hundralapp svenska kronor. Arrangörer beskriver det som den största strejken i branschen hittills. Aktionen ingår i en ett år lång och växande kampanj för högre löner i servicesektorn, och för rätten att organisera sig fackligt utan negativa påföljder.

På mitt närmsta McDonalds är det morgonrush med långa köer. Inga anställda har lämnat jobbet än i tillfällig protest för dagen och den ende anställde som har tid att svara på frågor är en latinamerikansk diskplockare. Med en ängslig blick över axeln viskar att han får 8,25 dollar i timmen.

Kravet från de anställda i flera snabbmatskedjor, som McDonalds, Wendys och Taco Bell, är en hundralapp i timmen, eller 15 dollar. Det är en fördubbling jämfört med vad många av dem betalas i dag.

– Absolut. Jag håller med till 110 procent om att de borde få 15 dollar i timmen, plus förmåner, säger Alex Hamilton, som kommer ut från McDonalds med en mugg te i handen och tycker att kravet är fullt rimligt.

Är du beredd att betala ett högre pris för hamburgarna?

– Självklart. Det är det värt.

Alex Hamilton, som handlar ofta på snabbmatskedjan, är beredd att betala mer för hamburgarna. Precis som en del ekonomer är han inne på att USA:s ekonomi skulle vinna på om de lägst betalda hade mer att handla för. Då skulle konsumtionen öka. McDonalds borde ha råd, tycker han.

– Med de miljarder som McDonalds tjänar varje år är jag övertygad om att de kan tänka ut något för att ge sina anställda pensioner, säger Alex Hamilton.

Minimilönen i USA är 7,25 dollar i timmen och har inte höjts sedan 2009. President Obama har föreslagit en höjning till nio dollar, han tog bland annat upp det i sitt installationstal.

De anställda i snabbmatskedjorna har demonstrerat mot låga löner vid flera tillfällen tidigare. Men många företag svarar att högre löner skulle dra ner sysselsättning och tillväxt.

Inger Arenander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista