Demonstranter samlades med sina plakat utanför Vita Huset i går. Foto: Saul Loeb/Scanpix.

USA: Obama beredd agera ensam mot Syrien

1:46 min

Oavsett det brittiska parlamentets nej och oavsett stöd eller ej i FN:s säkerhetsråd, planerar USA:s president Obama ett angrepp mot Syrien. Det är viktigt med stöd från USA:s allierade, men presidentens plikt är att försvara rikets säkerhet, sa Vita Husets talesman i går.

Flera nyhetsmedier i USA citerar anonyma regeringskällor som förklarar att president Obama och USA är beredda att agera på egen hand.

De räknar inte med stöd i FN:s säkerhetsråd och tycker inte att de behöver det. De har legal grund för ett angrepp.

Användningen av kemiska vapen i Syrien hotar USA:s nationella säkerhet, sa presidenten i en intervju i onsdags.

I går kväll ägnade hans säkerhetspolitiska rådgivare 90 minuter åt att informera en grupp kongressledamöter om varför USA håller Assadregimen i Syrien ansvarig för att ha dödat flera hundra civila med kemiska stridsmedel i förra veckan.

Försöken att övertyga kongressen understryker administrationens beslutsamhet att agera.

Det finns spekulationer om ett angrepp efter att FN:s vapeninspektörer lämnat Syrien på lördag.

Obama har kritiker i kongressen. En betydande minoritet anser att kongressen måste godkänna ett eventuellt angrepp mot Syrien. Flera saknar svar på hur presidenten bedömer risker och resultat av ett angrepp och vilken avsikten är.

Det brittiska parlamentets beslut betraktas som ett politiskt bakslag för presidenten i hans försök att skapa internationellt stöd, men talespersoner för administrationen förklarade i går att USA fattar sina egna beslut.

Obama har tvekat länge att engagera USA i Syrien, men satte själv gränsen vid användningen av kemiska vapen. Det är en gräns som varit flytande, men som han nu själv har slagit fast har överskridits.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista