Heike Erkers. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Facket vill rensa i Arbetsförmedlingens uppdrag

"Förutsättningarna förändras varje år"
2:08 min

Den kris Arbetsförmedlingen går igenom är politikernas fel, skriver företrädare för Akademikerförbundet SSR i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag. Arbetsförmedlingens uppdrag har blivit omöjligt och regeringen borde så fort som möjligt tillsätta en parlamentarisk utredning i frågan, tycker fackets ordförande Heike Erkers.

 – Om vi ska skapa en långsiktig arbetsmarknadspolitik måste vi politiskt vara överens om hur det här ska se ut. Det sker via en parlamentarisk utredning. Det man kommer fram till där, det bör vila över tid. Som det fungerar nu är det varje minister och varje regering som själva bestämmer hur de vill ha det. Man kan säga att förutsättningarna förändras varje år och varje månad också, säger hon.

Det är inte vem som leder Arbetsförmedlingen som är problemet, anser Akademikerförbundet SSR, fem dagar efter att generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist tvingats bort. I stället måste regeringen rensa i uppdraget till myndigheten.

Akademikerfacket, som har drygt 5 000 medlemmar på Arbetsförmedlingen, kräver att myndigheten ska få fokusera på kärnuppdraget att förmedla jobb.

Ordförande Heike Erkers och den samhällspolitiska chefen Ursula Berge skriver på DN Debatt att detaljstyrningen från politiken har gjort Arbetsförmedlingens uppdrag i princip omöjligt.

– Vi vill ta bort detaljstyrningen i tider. Skulle sjukvården fungera som Arbetsförmedlingen skulle människor gå sjuka väldigt länge innan de får något därför att det är så detaljreglerat och det fungerar inte, säger Heike Erkers.

Facket vill lyfta bort flera av de nya uppdrag Arbetsförmedlingen har fått, så som upphandling och kontroll av privata aktörer, till exempel coachföretag. Heike Erkers tycker att det måste utvärderas om det verkligen är Arbetsförmedlingen som ska ta hand om nyanlända genom etableringsuppdraget.

– Arbetsförmedlingen ska inte vara en bostadsförmedling till nyanlända. Det ska kommunerna göra för det är de duktiga på. Arbetsförmedlingen ska heller inte sitta med väldigt sjuka människor för att läkaren på Försäkringskassan anser dem som arbetsföra.

Debattörerna tycker att grundproblemet på Arbetsförmedlingen är och förblir politikens ansvar.

– Vi behöver ha en parlamentarisk utredning där man är politiskt överens om hur det här kommer att kunna se ut i sin form. Det skapar en lugn verksamhet som kan utvecklas utifrån evidens och vetenskap på marknaden på hur man jobbar med de här frågorna och inte politiska snabbtänkta idéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".