1 av 3
Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
2 av 3
Jerzy Sarnecki. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
3 av 3
Foto: Bertil Enevåg Ericsson/Scanpix.

Ask vill att fler ska dömas till livstids fängelse

Sarnecki: "Kommer inte minska dödligt våld"
1:24 min

Justitieminister Beatrice Ask vill att fler döms till livstids fängelse för mord. I dag presenterar hon en promemoria med förslaget att "användningen av livstidsstraffet bör öka väsentligt och utgöra normalstraff i den bemärkelsen att det förutses dömas ut i en majoritet av fallen". Men förslaget får kritik.

– Den höjda straffnivån innebär att användningen av livstidsstraffet kommer att öka, eller bör öka väsentligt. Livstid för mord kommer att utgöra normalstraffet så till vida att det kommer att dömas ut i en majoritet av fallen.

Innan 2009 gällde antingen högst 10 år eller livstids fängelse när någon dömdes för mord.

Men 2009 höjde regeringen det tidsbestämda straffet från högst 10 till högst 18 år. Och efter det sjönk andelen utdömda livstidstraff kraftigt. Justitieminister Beatrice Ask.

– Det har fått effekten att längre tidsbestämda straff har utdömts och det var viktigt, men avsikten var inte att det i det närmaste ska vara omöjligt att någon ska dömas för livstid.

Förslaget går ut på att de som tillexempel dödar någon närstående, eller dödar offret inför barnen, eller är särskilt hänsynslös, eller dödar för pengar ska få livstids fängelse istället för tidsbestämda straff.  

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki är kritisk mot att regeringen nu vill höja straffnivån för mord - han menar att det handlar om valfläsk:

– Jag tycker att det mest verkar vara någon sorts försök att vinna röster. Ur kriminologisk synvinkel så är det två saker som måste sägas. Det ena är att dödligt våld i Sverige minskar. Och det andra är att den typen av reform kommer inte på något sätt innebära att den här minskningen av det dödliga våldet kommer att gå snabbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".