1 av 2
Det är maxgränsen för det buller utifrån vi ska tåla när vi är hemma som utredaren vill höja. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Utredning: Tillåt mer buller i nya bostäder

2:00 min

Det ska bli lättare att få lov att bygga bostäder nära väg- och spårtrafik. Men priset är att de som flyttar in i de nya bostäderna får tåla lite mer buller än vad som är tillåtet idag.

Det föreslår utredaren Anders Lillienau, som på fredagen lämnade in sitt förslag till regeringen.

– Det är så att de riktvärden som finns för buller, både inomhus och utomhus, de kommer fortfarande ligga till grund för kraven. Men jag föreslår att man ska göra undantag från de här riktvärdena, och i den delen går förslaget längre än vad de nuvarande riktlinjerna från de statliga myndigheterna medger, säger Anders Lillienau.    

Bakgrunden till förslaget är följande: Allt fler flyttar till tätorter, där det är brist på bostäder. Ska man bygga fler bostäder utan att ta kol på stora grönområden, så måste man bygga i områden som redan är tätbefolkade. Och på platser nära vägar och järnvägar, som är platser med höga bullernivåer.

Och det är maxgränsen för det buller utifrån vi ska tåla när vi är hemma som Anders Lillienau vill höja. Men han vill inte se det som att man sänker kraven på bullerskydd vid bostadsbyggande.

– Nej, det gör man inte därför att bostäderna är väl isolerade så att det är tyst inomhus.

Men lite mer buller kommer vi att få?

– Ja, vi tillåter lite mer buller och det gör vi för att vi kan se att man har, framför allt i Stockholm, byggt bostäder på det här sättet under senare år, och erfarenheterna därifrån är goda.

En viktig orsak till att begränsa bullernivån från utsidan när man sitter hemma är hälsan. Anders Lillenau menar att den föreslagna höjningen är för liten för att påverka hälsan:

– De här bostäderna blir inte ohälsosamma, säger han.

Förutom nya nivåer vill utredaren att maxgränserna ska vara lika överallt, idag skiljer de sig beroende på om man följer statliga eller kommunala regler.

Skillnaderna gör byggherrarna osäkra och domstolarna förvirrade, vilket förhindrar att det byggs fler bostäder, säger Anders Lillienau, som tror att hans förslag kommer leda till fler nya bostäder.

– Det blir fler platser där man kan bygga nära bullriga miljöer, säger han.

Vad tycker du om förslaget att tillåta lite mer buller i nya bostäder? Kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista