Utrikesminister John Kerry uttalade sig om Syrien på fredagskvällen. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

John Kerry uttalade sig om Syrien

1:55 min

Nästan 1 500 människor dödades, inklusive minst 426 barn i kemvapenattacken i Syrien förra veckan, det sa USA:s utrikesminister John Kerry på en presskonferens under fredags-kvällen svensk tid, där han också berättade detaljer om varför USA är säkert på att Syriens regering ligger bakom attacken, rapporterar vår utsända Cecilia Khavar från New York.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om uttalandet som USA:s utrikesminister John Kerry väntas göra omkring 18.30 svensk tid.

18:08, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: En kort sammanfattning av Syrien-läget: Storbritannien kommer alltså inte att delta i en militär insats i Syrien, efter nattens omröstning i parlamentet där premiärminister David Cameron fick nej på de planerna.

18:13, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Frankrikes president François Hollande håller dock fast vid att en vedergällningsattack mot Syrien är nödvändig, efter den misstänkta gasattacken utanför Damaskus förra veckan. Enligt Hollande tyder omfattningen av attacken på att den utfördes av den syriska regimen.

18:18, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Vår korrespondent Katja Magnusson har träffat syrier som flytt undan striderna i hemlandet till Turkiet - de hon pratat med har olika syn på ett eventuellt ingripande från västmakterna.

18:23, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Det är oklart vad John Kerry kommer att säga i uttalandet, men enligt bland andra CNN ska amerikanska regeringen offentliggöra viss underrättelseinformation om att den syriska regimen ligger bakom den misstänkta gasattacken i förra veckan.

18:29, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: I väntan på USA:s utrikesminister John Kerry: Här kan du se grafik över USA:s militära installationer nära Syrien.

18:33, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Som vår korrespondent Inger Arenander rapporterade om i morse, så planerar USA:s president Obama ett angrepp mot Syrien, oavsett stöd i FN:s säkerhetsråd. Det spekuleras om ett angrepp efter att FN:s vapeninspektörer lämnat Syrien imorgon, lördag.

18:40, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Nu kommer en bulletin från nyhetsbyrån Reuters om att FN:s vapeninspektörer är klara med insamlandet av bevis från den påstådda gasattacken i förra veckan.

18:43, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Enligt FN måste alla prover man tagit i Syrien analyseras innan man kan dra några slutsatser, rapporterar Reuters. Det är oklart hur lång tid det kan ta.

18:47, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: En libanesisk militäranalytiker i Beirut som vår korrespondent Cecilia Uddén har pratat med säger att den väntade amerikanska attacken mot Syrien inte kommer att innehålla några stora överraskningsmoment för den syriska regimen och sannolikt inte förändra någon maktbalans, utan handlar om att rädda ansiktet på Barack Obama.

18:56, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Nu kommer USA:s utrikesminister John Kerry in för att prata.

18:57, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: - Det är viktigt att fråga de tuffa frågorna innan man går till handling, och inte efteråt, säger Kerry.

18:58, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry: - Vissa saker som vi vet kommer vi inte att kunna prata om offentligt, bland annat för att skydda våra källor. Men vad vet vi som vi kan prata om?

19:01, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry: - Vi vet att Assad-regimen har det största kemvapenprogrammet i hela Mellanöstern, och vi vet att regimen har använt de vapnen flera gånger det här året. De har använt dem i mindre skala, men fortfarande har man använt dem mot sitt eget folk.

19:03, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry: - Vi vet att tre dagar innan attacken var den syriska regimens personal för kemiska vapen på marken i området för förberedelser. Och vi vet att de förbereddes för attacken, genom att ta på sig gasmasker, och vidta åtgärder associerade med kemiska vapen. Vi vet att det här var specifika instruktioner, vi vet varifrån raketerna sköts ifrån, och var de landade. Vi vet att raketerna bara kom från regimkontrollerade områden, och att de landade i oppositionskontrollerade områden.

19:05, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Enligt underrättelserapporterna har man trovärdiga uppgifter om att den syriska regimen ligger bakom en attack med kemvapen.

19:08, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry säger även på presskonferensen att USA är säkra på att minst 1 429 människor dödats i attacken, bland dem minst 426 barn. "Det här är vad Assad gjorde mot sitt eget folk", säger Kerry.

19:10, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry: - FN-rapporten kommer inte att bekräfta vem som ligger bakom attacken, de kommer bara att bekräfta om sådana vapen användes.

19:15, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry om vad som händer nu: - Vi kommer att fortsätta att prata med kongressen och våra allierade, och det amerikanska folket. President Obama kommer att se till att USA fattar egna beslut, baserat på våra egna normer och våra intressen. Vi vet att det amerikanska folket är trött på krig, tro mig, det är jag också.

19:16, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Presskonferensen är slut, men direktrapporteringen fortsätter lite till. Kerry kallade attacken för ett brott mot mänskligheten under presskonferensen, och kallade Bashar al-Assad för en "bandit och en mördare".

19:23, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry sa också att vilket beslut president Obama än tar i frågan om ett ingripande i Syrien, så kommer det inte ha något att göra med tidigare ingripanden i Irak, Afghanistan eller Libyen.

19:27, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Kerry sa också att president Obama har varit klar med att ett ingripande skulle begränsas till ett "skräddarsytt svar" för att "försäkra att en despots brutala och flagranta användning av kemiska vapen ska hållas ansvarig", men att "i slutändan är vi fast beslutna om att ha en diplomatisk process som kan lösa detta genom förhandling. Vi vet att det inte finns någon slutgiltig militär lösning, den måste vara politisk".

19:36, 30 August 2013

Julia Milder, Ekot: Nu avslutas direktrapporteringen, men fortsätt att lyssna på kommande Ekosändningar och läs om den fortsatta utvecklingen på vår webb.

19:47, 30 August 2013

Kerry sa att de vet att syriska kemvapenexperter i tre dagar innan attacken förra onsdagen, var på plats i området för att förbereda attacken och säger också att en högt uppsatt person i den syriska regeringen bekräftat att regimen använt kemiska vapen mot sitt eget folk.

På presskonferensen gav Kerry flera exempel på information USA:s underrättelsetjänst samlat in, som de menar bevisar det Vita Huset redan sagt, att de vet att Assadregimen är skyldig till attacken som ska ha dödat 1429 människor.

USA vet tillräckligt mycket om den syriska regimens skuld för att kunna agera utan FN, sa han också, men försäkrade samtidigt att ett ingripande inte kommer att likna USA:s inbladning i krigen i Irak, Afghanistan eller Libyen.

Samtidigt uppges nu FN:s vapeninspektörer var klara med sitt arbete vid platsen för attacken, med misstänkta kemvapen,  utanför Damaskus förra veckan. Det säger en talesperson för FN till  nyhetsbyrån Reuters och trycker samtidigt på att de nu måste få analysera proverna innan några slutsatser kan dras.

Nedan kan du läsa Ekots direktrapportering om Kerrys uttalande:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista