Den svenska sommaren bjöd inget värmerekord. Foto: Fredrik Sandberg/Hasse Holmberg/Stefan Gustavsson/Paul Kleiven.

Hyfsad sommar utan värmerekord

Årets sommar i Sverige var både soligare och varmare än normalt, enligt en sammanfattning från SMHI av vädret under juni, juli och augusti.

Samtidigt påpekas att det var långt från några värmerekord. Det räcker med att gå tillbaka till 2011 för att hitta en varmare sommar — och i jämförelse med rekordsomrarna 1997, 2002 och 2006 var årets sommar rätt beskedlig.

Den högsta temperaturen, 31,1 grader, uppmättes i Ängelholm/Barkåkra den 3 augusti, vilket är den lägsta maxtemperaturen sedan sommaren 1998. Det var inte heller någon tropisk natt — en natt då temperaturen inte går under 20 plusgrader — denna sommar.

Nederbörden har varierat relativt mycket. I juni var det mer regn än normalt i nästan hela landet. I juli svängde det och månaden blev mycket torr, framför allt i söder. Även augusti blev torr i delar av Norrland och längs Östersjökusten.

Torkan avbröts dock av några rejäla skyfall som resulterade i översvämningar i Småland i slutet av juli, och i Skåne och längs Norrlandskusten i augusti. Skyfallet över Söderhamn den 11 augusti var det allra värsta med över 100 millimeter på några få timmar.

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista