1 av 3
Gull-Britt Ohlsson handlar i Lysekil. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio
2 av 3
Butikschefen Stefan Börjesson. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio
3 av 3
Henrik Vestin, senior analytiker på handelns analysföretag, HUI Reserch. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio

Kunder söker sig bort från köpcentrum

1:58 min

Den svenska detaljhandeln har sedan två år tillbaka haft det tufft. Förra året ökade detaljhandeln med bara två procent och inte mycket bättre verkar det bli i år. Samtidigt håller handeln på förändras.

Enligt handelns analysföretag, HUI Research, börjar kunder från mindre kommuner handla mer i sina hemkommuner, jämfört med att i flera år sökt sig till stora köpcentra, utanför kommungränserna.

– Det har ju blivit väldigt bra mot hur det varit tidigare. Då var det ju bara småbutiker, säger Gull-Britt Ohlsson, kund som fredagshandlade i Lysekil tidigare idag.

Den svenska detaljhandeln omsatte 587 miljarder kronor förra året, en ökning på bara två procent jämfört med året innan. Prognoserna för i år verkar inte heller blir så mycket bättre efter en svagt första halv år för handeln.

Men det finns en ljuspunkt i tillvaron säger Henrik Vestin, senior analytiker på handelns eget analysföretag, HUI Reserch.

– Tredbrottet består i att tidigare har handeln växt i stora kommuner. Nu börjar de mindre kommunerna som länge haft ett utflöde av kunder att ta tillbaka en hel del av det här. Det har kommit in nyare butiksformat som passar på mindre orter. Nu kommer det in butiksformat som ICA Kvantum och Coop Extra till exempel som passar på mindre marknad och som ändå är konkurrenskraftiga mot stormarknaderna, säger Henrik Vestin.

I Bohuslän är det köpcentret Torp i Uddevalla som dominerar handeln. Tre mil bort, ligger Lysekils kommun och här öppnade Coop sin helt nya butik Coop Extra för drygt ett par år sedan.

Butikschefen Stefan Börjesson säger att allt fler kunder hittar dit och prognosen i år pekar långt över HUI:s genomsnittsprognos för riket på två, tre procent.

– Vi har ju haft en fantastisk bra utveckling så här går det ju jättebra då. Sedan vi öppnade för två och ett halvt år sedan har vi haft en bra utveckling och vi fortsätter. Nu har vi haft en fantastisk sommar i år då. Vi har en tio, femton procent upp, säger Stefan Börjesson.

Leif-Åke Pettersson och Else Robertsson, två av kunderna den här fredagen, tycker att känns bra att handla på hemmaplan.

– Torp är bra men sedan Coop Extra öppnade håller jag mig helst hemma i Lysekil. Jag slipper att åka över Gullmaren, säger Leif-Åke Pettersson.

– Jag tycker om att handla här i stan. Det kan väl vara käckt om vi kan ha affärerna kvar här, säger Else Robertsson.

Var handlar du och varför? Kommentera!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista