Migrationsverkets lokaler. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Oväntat låg anhöriginvandring från Somalia

2:18 min

7 430 somalier har i år ansökt om att få uppehållstillstånd i Sverige för att få återförenas med sin familj här. Det är färre än beräknat, visar nya siffror från Migrationsverket.

Många somalier som vill komma till Sverige ansöker om det på den svenska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Mikael Grindsäter som är migrationsexpert där säger att väntetiderna för att få uppehållstillstånd har minskat betydligt:

– När vi hade så här extremt långa väntetider bara för att få sitt ärende genomfört så utökades bemanningen här rejält. Vi fick till och med hit containrar som vi skulle kunna ha extra utredningsrum i. Men de behövde inte användas särskilt länge, det var bara några månader och sedan har vi återgått till mer normal bemanning.

Varför köerna så snart slutade att vara långa vet inte Mikael Grindsäter. Uppenbarligen var prognosen som Migrationsverket gjorde på över 20 000 ansökningar fel, den kom ju till efter en vägledande dom i Migrationsöverdomstolen, som gjorde att dna-tester godkändes för att bevisa släktskap.

Prognosen ledde till en livlig debatt, glädje bland anhöriga, men också mycket oro i flera kommuner.

Men funderar Mikael Grindsäter, kanske var det de där långa köerna i sig som vilseledde de svenska myndigheterna, att tro att intresset bara skulle fortsätta växa:

– Det tror jag var en orsak till att man trodde att det fanns ett väldigt uppdämt behov från folk att ansöka om uppehållstillstånd.

För i år har prognosen skrivits ner till 8 600 ansökningar men i slutet av oktober kommer en ny prognos, som sannolikt inte heller kommer att vara i närheten av det man trodde för ett år sedan.

Hittills har 7 430 somaliska anhöriginvandrare ansökt om uppehållstillstånd. Omkring 70 procent kommer sannolikt att få ett ja.

På Somaliska riksförbundet ser man flera skäl till att färre än väntat söker sig hit. Att många av de somalier som är här är arbetslösa, att många makar i Somalia saknar id-handlingar som styrker deras identitet, ett annat är att den nya regeringen i Somalia inger hopp om att livet där blir bättre vilket inte minst kan leda till att äldre väljer att stanna kvar.

– De som är äldre väljer nog att stanna kvar eftersom det är en så stor omställning att komma till ett nytt land. När det gäller de yngre har de svårigheter att visa att de är somalier, säger Habane Abdulkadir Hassan som är kommunikationsansvarig.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista