Strejkande bönder har blockerat vägar i protest mot ett frihandelsavtal.Foto: Fernando Vergara/Scanpix.

Våldsamma demonstrationer i Colombia

1:32 min

I centrala Colombia har protester rasat i flera dagar när strejkande bönder blockerat vägarna till huvudstaden Bogotá. Demonstrationerna spred sig sedan även dit, och urartade i torsdags när två personer dog i sammandrabbningar med polisen. Nu har president Juan Manuel Santos beslutat att kalla in militären för att lugna situationen.

– Jag tvekar inte att kalla in militären i fler städer om det är nödvändigt för att garantera människors säkerhet, sa Juan Manuel Santos i ett tv-sänt tal till nationen.

Flera tusen militärer patrullerar redan i Bogotá efter att demonstrationer där urartade i torsdags kväll. Två personer dog och flera hundra skadades.

Själva ursprunget till protesterna är den strejk som bönder i centrala Colombia inledde för två veckor sedan, i protest mot frihandelsavtal som regeringen ingått med EU och USA.

De menar att det inhemska jordbruket kommer bli lidande när utländska matvaror importeras.

Regeringen förhandlar just nu med bönderna, som också blockerat vägarna mellan huvudstaden och regionen Boyacá.

Men sent i går kväll började en del av vägblockaderna hävas, vilket kan vara ett tecken på att förhandlingarna ger resultat.

President Juan Manuel Santos lovar nu att skapa en "nationell jordbrukspakt".

Men han säger samtidigt att det bara kan ske om protesterna inte går över styr.

Han insinuerar att det är hans politiska motståndare som infiltrerat bonderörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista