17-åring döms för mord efter indisk bussvåldtäkt

1:48 min

I Indiens huvudstad New Delhi har dom fallit mot den yngste åtalade, en 17-åring, i den uppmärksammade gängvåldtäkten förra året. Domstolen fann honom skyldig.

Det är den yngsta av de åtalade för en ovanligt brutal gängvåldtäkt som nu förklarats skyldig av en domstol i den indiska huvudstaden.

– Han har dömts till tre års fängelse för våldtäkt och mord, sa chefsutredaren i fallet till journalister utanför domstolen.

Det korta straffet beror på att han var 17 år, alltså minderårig, när brottet begicks. I dag är han 18 år. Enligt åtalet var han en av de mest brutala gärningsmännen när en 23-årig student gruppvåldtogs och misshandlades sexuellt ombord på en buss så svårt att hon senare avled.

18-åringen väntas få räkna bort tiden han redan suttit häktad och väntas avtjäna sitt straff på ett ungdomsvårdsanstalt.

Tidigare i somras träffade jag mamman till den mördade 23-åringen. Hon sa då att familjen bara kan få frid om samtliga misstänkta, inklusive den då 17-årige mannen, avrättas. Det skulle avskräcka andra sexbrottslingar sa hon.

Också i övriga samhället har röster höjts för att den nu dömda ynglingen borde straffas med döden på samma sätt som en vuxen. Men indiska regeringen säger att man inte kan ändra lagen retroaktivt.

Fem äldre män åtalades också för brottet. En av dem hittades död i sin cell och de resterande hotas av dödsstraff när deras rättegång väntas vara klar inom de närmsta veckorna.

Attacken på 23-årigen i december förra året väckte uppmärksamhet världen runt och ledde till ursinniga demontsrationer i New Delhi och andra städer, med krav på strängare straff för sexövergrepp mot kvinnor. Många indiska kvinnor säger att sextrakasserier är en så gott som daglig företeelse. Demonstrerande studenter krävde dödsstraff för samtliga åtalade för gruppvåldtäkten och mordet.

Domen har skjutits upp flera gånger. Det som skulle bli en snabbrättegång har dragit ut på tiden, något som är vanligt i indiska rättsväsendet. Efter mordet på 23-årigen introducerade indiska regeringen skärpta lagar för sexbrott och lovade att skynda på rättegångar mot misstänkta våldtäktsmän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista