Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson tror inte att förslaget är genomförbart innan valet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Alliansen kritiska till förslag om partibidrag

2:17 min

De fyra allianspartierna invänder nu mot ett förslag från justitiedepartementet om hur partierna ska bli mer öppna när det gäller sin finansiering av till exempel bidrag och donationer.

Det de vänder sig emot är att partierna centralt ska samla in och redovisa vilka intäkter partierna får i alla delar i partiorganisationerna, även alla lokalföreningar.

Det här hinner partierna inte med till valet nästa år, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

– Tittar man på våra lokala organisationer, så är det ideellt arbetande människor som sköter det mesta. Vi har räknat fram att bara hos oss, så är det ungefär 3 000 redovisningar med 16 000 olika uppgifter, som ska in. Vi tror inte att det finns en möjlighet att få det här till stånd innan valet med den här modellen, säger han.

Efter många års diskussion partierna emellan presenterade justitiedepartementet ett förslag i våras om hur regelverket bör se ut kring partiernas finansiering. Ett förslag som partier, myndigheter och organisationer nu också fått tycka till om.

Bland annat föreslås att partierna ska redovisa med namn den som skänkt mer än 22 000 kronor. Det gäller alla partier om ställer upp i riksdag kommun och landstingsval. 

Det som allianspartierna reagerar över, och som även Vänsterpartiet nu tar upp, är att partierna på nationell nivå ska samla in, sammanställa och redovisa alla intäkter som gäller partiernas lokalavdelningar runt om i landet.

Folkpartiet säger att deras parti är uppbyggt som ett folkrörelse, och att en sån lagstiftning här skulle tvinga svenska partier att organisera sig på ett visst sätt. Partiet föreslår därför liksom de andra allianspartierna att en lagstiftning som ska finnas på plats nästa år måste avgränsas till partiernas finansiering på nationell nivå. 

– Hade vi haft längre tid på oss hade det säkert gått att förbereda sig, säger Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är kritiska till att justitiedepartementet föreslår att det även fortsättningsvis ska vara tillåtet för partierna att ta emot anonyma gåvor. Det här är ju något som bland annat Europarådets organ för korruptionsbevakning kritiserat Sverige för.

Folkpartiet tycker också att det är problematiskt att det saknas förslag till lagstiftning. Men det här skulle kräva en grundlagsändring, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

– Och då föredrar vi att nu kunna gå fram med ett förslag som går att genomföra inför 2014, säger han.

Sverigedemokraterna har ännu inte lämnat in sitt remissvar. Socialdemokraterna har avstått från att ha synpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista