Det går lika bra att bara gå in och vidga blodkärlet i hjärtat med en ballong säger överläkare Stefan James vid Uppsala kliniska forskningscentrum UCR, som lett studien. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Onödig behandling för hjärtinfarktpatienter

1:58 min

Hälften av dem som behandlas för en akut hjärtinfarkt genomgår i onödan en utsugning av blodproppen som skadat hjärtat. Det visar en unik svensk studie som presenteras vid den europeiska hjärtkongressen i Amsterdam i dag.

– Vi ville ta reda på om en del av behandlingen vid akut hjärtinfarkt minskar risken att dö, nämligen att gå in med en plastslang och suga ut proppen ur hjärtats blodkärl. Nu vet vi att metoden inte skadar, men den hjälper inte heller så som vi hade hoppats. Överlevnaden påverkas inte, säger överläkare Stefan James.

Med hjälp av de svenska kvalitetsregistren granskade forskarna granskade behandlingen av nästan samtliga patienter med akut hjärtinfarkt i Sverige. Hos ungefär hälften av dem

sög läkarna  först ut blodproppen som gett infarkten, för att sedan öppna upp kärlet med hjälp av en ballong.

Men i studien som i dag publiceras i  New England Journal of Medicine, fanns ingen skillnad i överlevnad, Stefan James i gen:

– De patienter som fick behandlingen fick den alltså i onödan om syftet var att öka överlevnaden. Sedan kan ingreppet bli lite lättare för doktorn, men för patienten gör den ingen nytta.

Borde man utrangera de metoder som inte gör nytta?

– Eftersom vi kunnat visa att behandlingen inte är farlig så ska man absolut inte på något sätt förbjuda den, däremot ska man inte göra skäl av att det är en behandling som ökar överlevnaden av hjärtinfarkt.

Stefan James tycker det är viktigt att sjukvården vetenskapligt testar de metoder som används rutinmässigt utan bevis för att de hjälper patienterna.

 – Tyvärr är det så att majoriteten av de ingrepp och tekniker vi använder i vården aldrig är systematiskt utvärderade. Den här modellen vi byggt upp kan användas på många sjukvårdsområden. Vi behöver ta reda på om enkla operationer eller läkemedelsbehandlingar hjälper patienter eller inte, säger överläkare Stefan James.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista