Vårdpersonalen på Sahlgrenska sjukhusets psykakut ska få tillgång till samma typ av sköldar som polisen använder vid kravaller. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Psykakutens personal får polissköldar

1:58 min

Personalen på psykakuten får ibland hantera våldsamma patienter. På vissa mottagningar har man kameror i väntrummet och överfallslarm. Nu provar Sahlgrenskas akutmottagning i Göteborg ett nytt grepp – personalen ska kunna ta fram sköldar, av samma typ som kravallpolisen använder.

Personalen på psykakuten får ibland hantera våldsamma patienter. På vissa mottagningar har man kameror i väntrummet och överfallslarm. Nu provar Sahlgrenskas akutmottagning i Göteborg ett nytt grepp – personalen ska kunna ta fram sköldar, av samma typ som kravallpolisen använder.

Förra året noterade Sahlgrenska en ökning av våldet mot personalen på psykakuten. Bland annat var det storbråk i korridoren och skottlossning på sjukhusområdet.

I år har akuten drabbats av åtta allvarliga incidenter, enligt tidningen Göteborgs-Posten. Den senaste för tre veckor sedan då en patient anföll två anställda och skadade dem allvarligt.

Våldet eller hot om våld är en del av vardagen för landets psykakutmottagningar. En del har infört kameraövervakning, andra har möjlighet att låsa hela väntrummet via en enkel knapptryckning och det finns de som har ordningsvakter.

Men Sahlgrenska i Göteborg verkar vara det första sjukhuset som köper sköldar till sina anställda, samma typ av sköldar som polisen använder vid våldsamma demonstrationer.

Tanken är att personalen ska ta fram dem och kunna skydda sig ifall en patient går till angrepp.

Greta Berg, som jobbar med trygghets- och säkerhetsfrågor på Sveriges kommuner och landsting, tycker att åtgärden är helt okej.

– Ja, vi tycker att man ska få göra det. Vi bedömer att kommunerna och landstingen måste göra de sakerna som krävs för att upprätthålla säkerheten på arbetsplatsen för dem som jobbar där. Så att om det är det som krävs så tycker vi att det är en lämplig åtgärd, säger hon.

Men facket är kritiskt. Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland Marita Tenggren säger att vårdpersonalen inte kan bli som poliser.

– Skölden blir ett konstigt skydd inne på ett sjukhus där vi ska vårda. Det är ju ingen polisiär myndighet, det är ingen som ska tvinga någon till något, utan vi ska ju vårda patienterna. Det går ju att göra på annat sätt. Man kan visitera patienterna, man kan kolla dem med en båge som larmar om man har metallföremål på sig. Det finns så många andra sätt att göra än sköldar, säger hon.  

För att minska våldet på psykakuten ska man i stället ha fler vårdplatser, eftersom det är ofta avvisade patienter som blir aggressiva, och man ska ha dubbelbemanning för att minska riskerna för personalen, säger Marita Tenggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista