Moln efter attack på den syriska sidan gränsen. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Syriska rebellgrupper vädjar om mer vapen

1:32 min

Samtidigt som USA diskuterar ett eventuellt anfall mot Syrien pågår våldsamma strider i Syrien, mellan rebellgrupper och Bashar al-Assads styrkor. Den högsta ledningen för rebellgrupperna har länge vädjat om mer vapen.

Vår korrespondent Katja Magnusson har träffat en rebellkommendant som för tillfället är i Turkiet.

Amjad al-Haddad visar en video med hemgjorda raketer som rebellerna byggt för att kunna skjuta mot den syriska regimens trupper. I den rebellbrigad han leder utanför Hama har bara 50 av 100 personer vapen och de har bara tre gasmasker.

Amjad al-Haddad tror inte att ett anfall mot Syrien ändrar maktbalansen mellan rebellerna och regimen.

– Vi vill inte se någon utländsk inblandning, vi vill att oppositionen får mer vapen, för president Bashar al-Assad kommer varken att störtas genom politiska lösningar eller med hjälp av västmakterna, säger Amjad al-Haddad.

Men mer vapen till rebellerna är en känslig fråga. Bland de stridande grupperna i Syrien finns hårdföra islamistgrupper med kopplingar till al-Qaida och det finns en rädsla bland västmakterna för att öka dessa gruppers inflytande.

Amjad al-Haddad är på väg tillbaka till Syrien. Från andra hållet kommer flyktingar som berättar om artilleribeskjutning, bomber och ständiga strider.

Alla har samma fråga: "Varför har världen inte ingripit?"

– Upproret har pågått i 2,5 år, människor har massakrerats och dödats, de flesta har inte dött av kemiska vapen, så varför har världen inte agerat förut, säger Amjad al-Haddad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista