USA:s president Barack Obama uttalar sig om hur USA ska gå vidare när det gäller Syrien på lördagen. Foto: Scanpix

Obama: Vi är redo för en militär attack i Syrien

1:24 min

USA:s president Barack Obama sa på lördagskvällen att USA är redo att genomföra en militär Syrieninsats, men han begär godkännande av kongressen, rapporterar vår korrespondent i Washington, Inger Arenander.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om Obamas uttalande.

19:06, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Uttalandet ska handla om hur USA ska gå vidare när det gäller Syrien, men enligt Reuters kommer Obama inte att ge klartecken för en omedelbar militär attack.

19:08, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: FN-inspektörerna har lämnat Syrien efter avslutat arbete och kom på eftermiddagen fram till Rotterdam i Nederländerna. Proverna de tagit från området där den förmodade gasattacken ska ha ägt rum ska analyseras. Under en presskonferens framkom att FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon har talat kort med den svenske vapeninspektören Åke Sellström idag och de två kommer att ha ny kontakt i morgon.

19:20, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: FN kommer inte att dra sig ut ur Syrien, utan ska fortsätta sitt humanitära arbete där, enligt nyhetsbyrån Reuters.

19:21, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: I väntan på Obama: Här kan du läsa en kort sammanfattning om den senaste utvecklingen kring Syrien.

19:27, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Medlemmar av representanthuset i USA:s kongress kommer att få ta del av sekretessbelagd information av Vita huset, men det ska ske först i morgon kväll, enligt Reuters.

19:30, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: I går när USA:s utrikesminister John Kerry uttalade sig om Syrien berättade han detaljer om varför USA är säkert på att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken förra veckan, och att omkring 1 500 människor dödades i attacken, därav minst 426 barn.

19:48, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Nu kommer Obama in och ska tala.

19:50, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama börjar med att prata om kemvapenattacken, om att barn och vuxna dödades i den, av den syriska regimen.

19:52, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: - USA borde ingripa militärt mot Syrien. Vi är beredda att slå till när vi vill, säger Obama, och tillägger att det kan göras imorgon, om en vecka eller nästa månad.

19:54, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama säger att han tagit beslut om att han ska söka godkännande om ett ingripande mot Syrien från kongressen.

19:57, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama: - Vad sänder vi för budskap om en diktator kan gasa ihjäl människor och inte få betala för det?

19:58, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama ber kongressen om att rösta för ett godkännande av ett militärt ingripande. - Jag ser fram emot debatten, säger Obama. Pressträffen avslutas.

20:03, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama bad kongressen om att sända ett budskap till världen att USA är redo.

20:04, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama ber alltså kongressen om ett godkännande för ett militärt ingripande i Syrien. Innan han försvann ut fick han frågan av en reporter om han är beredd att gå vidare även utan kongressens stöd, men den frågan lämnade Obama obesvarad. Därmed avslutas direktrapporteringen, men fortsätt att följa utveckligen på vår webb och i kommande Ekosändningar.

20:09, 31 August 2013

– Efter noggrann överläggning har jag beslutat att USA bör ingripa militärt mot syriska regimens mål, sa Obama under talet på lördagskvällen.

Present Obama gav det väntade beskedet flankerad av sin vicepresident Joe Biden. Men Barack Obama, som såg sammanbiten ut och talade fortare än vanligt, meddelade samtidigt, mer överraskande, att han inte kommer att agera utan en omröstning i kongressen.

– Trots att jag anser att jag har rätt att agera utan kongressens godkännande, så vet jag att det stärker oss om vi agerar tillsammans. Alla måste hållas ansvariga och det kan bara ske genom en omröstning, sa Obama, och gav de kritiker rätt som pläderat för att kongressen ska rösta om ett eventuellt ingripande i Syrien.

– Vi bör ha den här debatten, eftersom frågan är för stor för "business as usual".

Beskedet innebär att alla spekulationer om ett tillslag i helgen kan läggas åt sidan. Kongressen kan inte rösta förrän efter den 9 september när den kommer tillbaka efter sin sommarledighet.

Det är inte självklart att presidenten kommer att vinna en omröstning och han svarade inte på en fråga om hur han gör om kongressen säger nej.


 

Nedan kan du läsa Ekots direktrapportering från talet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista