De tyska socialdemokraternas utmanare om kanslerposten Peer Steinbrück möter förbundskansler Angela Merkel i en tv-debatt söndag kväll. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Tyskland: Merkel och Steinbrück möts i tv-debatt

Steinbrück: "Jag lovar, det kommer bli underhållande"
1:53 min

På söndagskvällen möts förbundskansler Angela Merkel, kristdemokraterna, och socialdemokraternas utmanare om kanslerposten Peer Steinbrück i en tv-sänd debatt. Det beskrivs som en av höjdpunkterna i den tyska valrörelsen och Steinbrücks sista chans att ändra på opinionsläget.

De tyska socialdemokraterna SPD: s kandidat till den tyska förbundskanslerposten Peer Steinbrück tänker vara offensiv i kvällens debatt mot Angela Merkel.

– Det är en stor möjlighet för mig, jag lovar, det kommer bli underhållande, och inte långtråkigt, sa han häromdagen inför 100-tals journalister i Berlin.

– Hos mig rockar det, fortsatte Steinbrück.

Steinbrück menade förstås i jämförelse med den mer nedtonade motståndaren Merkel.

Och rocka behöver det för Steinbrück i kväll om man ser till opinionsläget. SPD vill ju med Steinbrück som kansler bilda regering tillsammans med miljöpartiet, men sedan långt tillbaka ligger det alternativet dåligt till för att kunna putta undan Merkel från kanslerposten.

Därför är det inför debatten nästan allt ljus på Steinbrück som lovat att angripa Merkel när det gäller eurokrispolitiken och när det gäller flera sociala frågor, som till exempel den stora frågan om en minimilön i Tyskland.

Debatten, som är den enda direkt duellen mellan de två regeringschefskandidaterna före valet, förväntas följas av mellan 15-20 miljoner tv-tittare och sänds direkt i de fyra största tv-kanalerna.

En känd programledare från varje kanal kommer leda debatten, bland annat talkshowvärden och den oberäknelige komikern Stefan Raab, som Steinbrück länge vägrade acceptera som utfrågare.

Merkel och Steinbrück känner varandra väl och respekterar varandra sen tiden i den förra Merkelregeringen, då Steinbrück var finansminister. Men det är inget som Steinbrück ska hänsyn till i debatten, önskar sig Berit Grunberg, som delar ut valinformation om SPD i Berlin.

– Vi önskar att han är riktigt tuff och bitsk mot Merkel ikväll, säger Berit Grunberg.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".