Sista stora fajten i avtalsrörelsen

2:25 min

Den här månaden ska omkring 250 000 statligt anställda få nya löneavtal, bland annat kriminalvårdare, poliser och tjänstemän på olika myndigheter. Den största stridsfrågan handlar om hur avtalen ska se ut.

Arbetsgivarverket vill ha sifferlösa tillsvidareavtal, men det säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingsledare på Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR blankt nej till.

– Vi vill ha avtalsperioder för det är då vi kan garantera facklig styrka och det är då vi tror vi kan få de bästa villkoren. Vår motpart vill ha tillsvidareavtal, att vi aldrig ska kunna gå i konflikt. Vi vill ha siffror, det vill inte de. Vi vill ha ett riktigt bra trygghetsavtal, Arbetsgivarverket vill förhandla om det. 

Hur långt ifrån varandra står ni?

– Väldigt långt, säger Åsa Erba-Stenhammar

Stridsfrågorna är många i de statliga löneförhandlingarna, men den om sifferlösa avtal som blir allt vanligare på svensk arbetsmarknad är den hetaste potatisen. Arbetsgivarna vill ha avtal utan garanterade löneökningar som löper på obestämd tid. På så sätt kan vissa myndigheter få högre löneökningar och andra lägre. Monica Dahlbom är förhandlingschef på Arbetsgivarverket:

– Om man tror på lokal lönebildning vilket vi gör är det ju på lokal nivå man har de faktiska förutsättningarna. Verksamheterna ser olika ut, de ekonomiska förutsättningarna ser olika ut och behoven ser olika ut på lokal nivå. Det talar emot att man ska ha en siffra i ett centralt avtal som gäller alla, säger hon.

Den aktuella siffran är minst 6,8 procents lönepåslag på tre år. Det är vad övriga arbetsmarknaden har fått och vad facken inom staten också kräver.

– Om anslagen ett år blir noll, som det var för två år sedan, då skulle våra medlemmars löner omedelbart gå ned till väldigt låga nivåer och så kan vi inte ha det. Då kommer vi inte längre kunna rekrytera de bästa till staten, och det tror jag att alla är intresserade av, att de som jobbar med myndighetsutövning är de bästa, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Förhandlingarna gäller omkring 250 000 personer. Det gamla avtalet för bland andra officerare, poliser och handläggare på olika myndigheter löper ut den sista september.

Läget har också spetsats till av att Arbetsgivarverket har sagt upp det förmånliga statliga trygghetsavtalet som till exempel möjliggjort tidig pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista