I Upplands Väsby är politikerna överens över partigränserna om att Arlanda måste göra mer för att motverka flygbuller. Oppositionsrådet Leif Berglund (S) t.v. och kommunalrådet Per-Erik Kanström (M) t. h. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

Arlandagrannar vill slippa en del buller

2:19 min

Miljötillståndet för Arlanda ska omprövas och i veckan ska Mark- och miljödomstolen ha förhandling vid flygplatsen. En fråga som berör många kringboende är bullret från starter och landningar.

I vissa väderlägen lotsas flygplanen in över centrala Upplands Väsby, för att flyget fått undantag från de tidigare miljövillkoren. Moderata kommunalrådet Per-Erik Kanström hoppas på förändring.

– Är man granne med en flygplats, så tror jag man får finna sig i att det finns bullerkällor. Det vi vill åstadkomma är att man gör en inflygning som gör att så få människor som möjligt får besvär med buller. Och här är inflygningen rakt över centrala Väsby, där vi också planerar på sikt kanske 6 000 - 7 000 nya bostäder. Och det är klart att vi hellre ser att man flyger i utkanten av vår kommun än att man flyger rakt över, säger Per Erik Kanström.

När Arlanda byggde sin tredje landningsbana, som var klar 2003, så lovade flygplatsens ledning att minska bullret över Upplands Väsby genom att låta planen landa med så kallad kurvad inflygning - och runda själva tätorten. Det blev ett villkor för landningsbanan.

Men ganska snart uppgav Arlanda att det var tekniskt omöjligt med kurvade inflygning. Sedan dess har Arlanda fått undantag från villkoret, och sedan flera år flyger planen i vissa väder rätt över Väsby centrum. Och det tycker kommunpolitikerna inte om, oavsett partifärg.

– Alltså vi känner oss lite lurade, därför att det villkor som man ställde för att man skulle få ta i anspråk tredje banan, det har man aldrig uppfyllt. På den punkten är vi ju väldigt besvikna, säger Leif Berglund socialdemokratiskt oppostionsråd.

Vad tycker du om Arlandas agerande?

– Ja, vi ska ju inte skriva så mycket på det kontot nu när vi ska in i en domstolsförhandling, men vi hade väntat oss mer.

Men nu ska de framtida miljövillkoren för Arlanda alltså diskuteras. I veckan ska Mark- och miljödomstolen ha förhandling vid flygplatsen, för att på plats kolla buller och annan miljöpåverkan.

Swedavia, som driver Arlanda vill inte kommentera inför förhandlingarna, men önskar ett nytt tillstånd utan tvång på kurvad inflygning, som var den teknik de själva en gång föreslog.

Flera andra kommuner har också klagat på buller. Och Rolf Kjerrman som bor mitt i Väsby sedan många år, tycker frågan verkar svårlöst:

– Vill man ha tyst omkring får man nog flytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista