Demonstration mot en USA-ledd militär aktion mot Syrien. President Barack Obama håller tal. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Obama söker stöd för militär attack mot Syrien

1:49 min

USA:s president Barack Obama vill ha en omröstning i kongressen innan USA genomför ett militärt angrepp mot Syrien. Det överraskande beskedet lämnade han i går, rapporterar Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Inger Arenander.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om Obamas uttalande.

19:06, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Uttalandet ska handla om hur USA ska gå vidare när det gäller Syrien, men enligt Reuters kommer Obama inte att ge klartecken för en omedelbar militär attack.

19:08, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: FN-inspektörerna har lämnat Syrien efter avslutat arbete och kom på eftermiddagen fram till Rotterdam i Nederländerna. Proverna de tagit från området där den förmodade gasattacken ska ha ägt rum ska analyseras. Under en presskonferens framkom att FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon har talat kort med den svenske vapeninspektören Åke Sellström idag och de två kommer att ha ny kontakt i morgon.

19:20, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: FN kommer inte att dra sig ut ur Syrien, utan ska fortsätta sitt humanitära arbete där, enligt nyhetsbyrån Reuters.

19:21, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: I väntan på Obama: Här kan du läsa en kort sammanfattning om den senaste utvecklingen kring Syrien.

19:27, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Medlemmar av representanthuset i USA:s kongress kommer att få ta del av sekretessbelagd information av Vita huset, men det ska ske först i morgon kväll, enligt Reuters.

19:30, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: I går när USA:s utrikesminister John Kerry uttalade sig om Syrien berättade han detaljer om varför USA är säkert på att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken förra veckan, och att omkring 1 500 människor dödades i attacken, därav minst 426 barn.

19:48, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Nu kommer Obama in och ska tala.

19:50, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama börjar med att prata om kemvapenattacken, om att barn och vuxna dödades i den, av den syriska regimen.

19:52, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: - USA borde ingripa militärt mot Syrien. Vi är beredda att slå till när vi vill, säger Obama, och tillägger att det kan göras imorgon, om en vecka eller nästa månad.

19:54, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama säger att han tagit beslut om att han ska söka godkännande om ett ingripande mot Syrien från kongressen.

19:57, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama: - Vad sänder vi för budskap om en diktator kan gasa ihjäl människor och inte få betala för det?

19:58, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama ber kongressen om att rösta för ett godkännande av ett militärt ingripande. - Jag ser fram emot debatten, säger Obama. Pressträffen avslutas.

20:03, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama bad kongressen om att sända ett budskap till världen att USA är redo.

20:04, 31 August 2013

Julia Milder, Ekot: Obama ber alltså kongressen om ett godkännande för ett militärt ingripande i Syrien. Innan han försvann ut fick han frågan av en reporter om han är beredd att gå vidare även utan kongressens stöd, men den frågan lämnade Obama obesvarad. Därmed avslutas direktrapporteringen, men fortsätt att följa utveckligen på vår webb och i kommande Ekosändningar.

20:09, 31 August 2013

 – Vi ska alla kunna hållas ansvariga och det går inte att åstadkomma utan en omröstning, sa president Obama.

Obama har pressats att fråga kongressen. När han var senator tyckte han att presidenten måste fråga kongressen, den linjen har han inte haft som president. Därför kom det plötsligt att han nu välkomnar ett delat ansvar. Han är villig att vänta med en aktion mot Syrien till efter den 9 september när hela kongressen återsamlas efter sommaren, om den inte blir inkallad tidigare efter krav från flera ledamöter.

– Vi ska ha den här debatten. Frågorna är för stora för att göra som vi brukar, sa presidenten.

Obama satte själv gränsen vid användning kemiska vapen för ett angrepp mot Syrien. Han har anfört inte bara hot mot USA:s nationella säkerhet som skäl för att straffa Syrien, utan också sagt att det handlar om USA:s trovärdighet.

Många kongressledamöter, som krävt en omröstning sedan tidigare, välkomnade Obamas beslut, men det är långt ifrån säkert att kongressen kommer att stödja Obamas linje att straffa Syrien militärt.

Kända hökar, som de republikanska senatorerna McCain och Graham, förväntade jasägare, meddelade genast att de tvekar att stödja en begränsad attack.

Senaten kanske säger ja, men i representanthuset är risken för förlust större. Såväl vänsterdemokrater som republikanska libertarianer motsätter sig att USA ska ge sig in i nya konflikter och de har stöd i opinionen.

Nedan kan du läsa Ekots direktrapportering från talet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista