Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolinspektionen får mer pengar i budgeten

Uppdaterat söndag 1 september 2013 kl 18.09
Publicerat söndag 1 september 2013 kl 11.00
Ska kunna granska ägarna bättre
(1:04 min)
Utbildningsminister Jan Björklund anser att nya ägare av friskolor bör kunan granskas mer. Foto: Scanpix.

Skolinspektionen får ökade resurser. I den kommande budgeten skjuter regeringen till 3,5 miljoner för nästa år, och dubbelt så mycket de kommande åren.

Syftet med de nya pengarna är att ge möjlighet till att kunna granska de fristående skolorna och ägarbolagens ekonomi bättre.

– Det är viktigt för att vi ser att friskolor, som startades på 90-talet nu är inne i ett generationsskifte och det kommer nya ägare. Då är det viktigt att granska de nya ägarna. Det visar händelserna kring JB Education, säger utbildningsminister Jan Björklund.

I juni kom det för många lärare och elever som en chock när landets näst största skolkoncern JB Education begärdes i konkurs, och skulderna i boet senare visade sig uppgå till en miljard kronor.

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler pekade då på att myndigheten, som har till uppgift att granska skolorna, saknar kompetens för djupare granskningar av skolbolagens ekonomi.

I den kommande budgetpropositionen föreslår regeringen nu en förstärkning av Skolinspektionens medel, med 3,5 miljoner för 2014, och 7 miljoner kronor per år under de kommande åren.

– Vi vill inte ha ägare som ägnar sig åt kortsiktig spekulation, som en kapitalplacering. Det gör att Skolinspektionens kompetens behöver öka, säger Jan Björklund.

I en promemoria pekar regeringen på att den stora ökningen av antalet friskolor de senaste åren är positiv, för att den gett elever och föräldrar större möjlighet att välja skola.

Samtidigt finns ett behov av att kunna granska den ekonomiska stabiliteten hos bolagen som driver dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".