Obamas besked om att låta kongresen debattera Syrien ger det brittiska parlamentet möjlighet att agera igen. Foto: Scanpix.

Obamas besked öppnar för nytt brittiskt beslut

1:38 min

I natt kom USA:s president Obama med det överraskande beskedet att han tänker låta kongressen rösta om ett eventuellt anfall mot Syrien. Det öppnar möjligheterna för att det brittiska parlamentet ändrar sig och säger ja till ett anfall tillsammans med USA.

Obama hänvisade tydligt till Storbritannien, när han förklarade varför tveksamheten till ett anfall har växt i USA.

– Tveklöst har reaktionerna påverkats av det vi såg i Storbritannien, då parlamentet hos vår närmaste allierade inte godkände ett liknande förslag, trots att premiärministern stod bakom en militär aktion, sa president Obama från Vita husets gräsmatta.

Obamas uttalande väcker stor uppmärksamhet här i Storbritannien.

De senaste dagarnas debatt om huruvida Storbritannien avsade sig sin internationella roll när parlamentet röstade nej i torsdags, är nu inaktuell.

Istället tycks Obama utmåla premiärminister Cameron som ett slags demokratisk föredöme och han slår fast, att Storbritannien fortfarande är USA:s närmaste allierade.

"Obama kopierar Cameron!" utropar tidningen the Mail on Sunday på sin förstasida. Cameron har hjälpt Obama att återupptäcka konstitutionen, skriver en annan brittisk kommentator. Obama har slängt ut en livlina till Cameron, som stärker hans position, skriver en ledarskribent.

Det intressantaste flera kommentatorer och politiker har pekat på är att Obamas beslut nu öppnar möjligheten för det brittiska parlamentet att ändra sig och ställa sig bakom en attack, om den amerikanska kongressen röstar ja.

Det återkommande argumentet när parlamentet röstade ner David Cameron var att processen gick för fort, att bevisen var för svaga för att president Assads styrkor låg bakom attacken och att processen inom FN hade fått alldeles för lite tid.

– Obamas beslut öppnar upp en hel rad nya möjligheter. En av dem är absolut, att parlamentet kan ompröva sin position, säger den tidigare ledaren för Liberaldemokraterna, lord Ashton till BBC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista