Rikspolischefen Stefan Strömberg.

"Kommunala poliser är fel väg att gå"

Kommunernas missnöje med polisen har lett till att 30 procent av kommunerna har någon form av alternativ polisverksamhet, till exempel vaktbolag. Men Rikspolischef Stefan Strömberg tycker att kommunerna i stället borde satsa sina resurser på socialtjänsten för att förebygga brottsligheten.

– Mycket av den brottslighet vi har sin grund i exempelvis missbruk börjar före 15 års ålder och för dem är det bara socialtjänsten som har de verkningsfulla verktygen. Socialstjänsten använder inte de verktygen i den utsträckningen vi tycker de borde göra, säger Stefan Strömberg.

Med ett konsekvent och målmedvetet arbete bland ungdomar och missbrukare skulle brottsligheten minska kraftigt, säger Stefan Strömberg.

”Känslan av otrygghet är överdriven”
Många människor, framför allt i små kommuner, känner sig idag otrygga och klagar på att de aldrig ser någon polis ute. Men Stefan Strömberg tror att känslan av otrygghet är överdriven. Risken för att utsättas för brott är trots allt liten och det går inte att ha poliser ute överallt.

– Det är framför allt kanske på fredags- och lördagskvällarna, eller andra tidpunkter, då man vet att det är särskilt stökigt eller man behöver stöd från polisen, då tror jag de är ute i väldigt stor utsträckning, säger han.

Många kommuner menar ju tvärtom att det är just på kvällar eller helger som det aldrig är någon polis tillgänglig?

– Det kan man ha olika uppfattningar om. Man får inte heller glömma att detta är ett stor land med mycket glesbygd vilket gör att polisen inte kan vara närvarande överallt. Man försöker vara närvarande på de ställen där man bedömer att det händer saker. Jag tror att man träffat ganska rätt i dem bedömningarna.

Krokum vill hjälpa polisen
I jämtländska Krokom har kommunen erbjudit sig att ta över en del av polisens administrativa sysslor. Så att polisen kan vara ute mer och koncentrera sig på det polisiära.

– Jag tror att det vore värdefullt om polisen kunde synas ute i våra bygder på ett annat sätt och slapp sitta allt för mycket och passa telefon och sköta enbart utredningar, säger Siv Gahlin, administrativ chef i Krokoms kommun.

Många kommuner skulle också vilja anställa egna poliser i kommunal regi, något som Stefan Strömberg absolut motsätter sig.

”Kommunerna har inte möjlighet”
– Polisiärt arbete är komplext och ställer krav på hög kompetens och en hel del teknik och annat som kommunerna inte har möjlighet att ha, säger han.

– Skulle man inrätta en kommunal polis så ställer det krav på ett statligt stöd i form av en statlig polis som ska stödja de här poliserna i en utsträckning som gör att det skulle bli långt mycket dyrare än det polissystem vi har idag, säger rikspolischefen Stefan Strömberg.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".