1 av 2
2 av 2
Under söndagen genomförs en teknisk undersökning efter olyckan. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Tält kan ha orsakat båtolyckan i Malmö

1:44 min

Det är fortfarande oklart varför en stor privat husbåt välte i Malmö lördag kväll. 42 personer var på en fest ombord på båten när det hände. Polisen undersöker om ett partytält, som monterats på taket, kan vara orsaken till olyckan.

Enligt Daniel Jonasson, som är inre befäl vid Malmöpolisen, hade ägarna satt upp ett partytält på taket, vilket kan ha bidragit till olyckan

– I samband med vind så kan det göra att det höjer tyngdpunkten på båten. Det blir det vindfång. Anses det då vara oaktsamt, kan det vara ett brott, säger Daniel Jonasson vid Malmöpolisen.

Richard Bergström, som äger ett företag som tillverkar flytande villor, har sett bilderna på den kantrade husbåten. Hans slutsats är att fundamentet var för svagt. Dessutom tål en husbåt max 12 personer, nu fanns det över 40 ombord, säger han.

– Och i det här fallet då man dessutom satt upp ett partytält högst upp, så blir viktfördelningen alldeles tokig och galen i förhållande till den lilla vattenkropp som det här huset flyter på, säger Richard Bergström.

Enligt Richard Bergström var en sån här olycka bara en tidsfråga, eftersom det saknas regler för hur båtar ska byggas.

– Det finns inte mig veterligen något krav, det finns ingen regelbok för hur man ska bygga ett flytande hus.

Vad tycker du om det?

– Det är klart att nu kan vi säga att det är en brist, när en sån här olycka har inträffat. Det är ett hus som inte skulle ha kommit till, säger Richard Bergström.

Men på Boverket, den myndighet som ansvarar för bostadsbyggandet, håller man inte med. Rättschefen Yvonne Svensson säger att samma regler gäller för husbåtar som för andra byggnader:

– Husbåtar betraktas som vilken byggnad som helst. Det är den som bygger husbåten som ansvarar för att den håller mot vind och snö, säger hon. Sen har kommunen i sin roll som tillståndsgivande myndighet en skyldighet att bevaka att vissa krav blir uppfyllda, säger Yvonne Svensson.

Men behöver man inte speciella regler med tanke på att husbåten flyter i vattnet. Ska man inte ha maxgränser för hur mycket den ska luta och hur mycket tyngd den kan ha ombord?

– Säkerhetskraven är desamma oavsett vilken typ av byggnad som det är, den ska hålla helt enkelt, säger Yvonne Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista