Klicka för grafik: Valresan

Den tyska valduellen: "Gav tydliga svar"

Daniel Alling: "Tydligt att det ändå finns skillnader"
1:56 min

På söndagskvällen möttes förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraternas utmanare om kanslerposten, Peer Steinbrück, i den enda valduellen inför valet den 22 september. Sveriges Radios Tysklandskorrespondent  Daniel Alling rapporterade direkt från duellen via Twitter #Wahlreise.

Daniel Alling säger så här efter valduellen:

– Både Merkel och Steinbrück var väldigt koncenterarade och gav ganska tydliga svar på de frågor som gavs, det var kanske lite mer en utfrågning av programledarna än en riktigt debatt mellan de två kandidaterna, men båda uppträdde med självförtroende och Steinbrück visade, åtminstone i sättet att agera, att han kan utmana Merkel som kansler.

Det diskuterades mycket innan om debatten skulle stärka Steinbrücks position, vad säger du om det?

– Det undrar jag om det gjorde. Det blir också tydligt att i många frågor så tycker Socialdemokraterna och Kristdemokraterna tämligen lika. Det gäller inte minst eurokrispolitiken, det gäller Syrienfrågan som nu har blivit het, det gäller NSA-frågan, som det i och för sig blev en hel del debatt kring i debatten, men det blev tydligt att det ändå finns skillnader, det måste Steinbrück i fortsättningen också koncetrera sig på, och han lyckades också pressa Merkel när det gäller frågan om att införa en minimilön i Tyskland, där lyckades han sätta Angela Merkel på defensiven och kan han jobba med det under resten av valkampanjen, så finns det möjligen en chans.

– Men i opinionsmätningarna leder fortfarande Kristdemokraterna och är största parti ganska tydligt. Vi får se om Steinbrück tack vare den här debatten kan komma ifatt, jag undrar det verkligen, säger Daniel Alling.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".