Enligt professor Sten Rubertsson ger den mekaniska bröstkompressorn Lucas en säkrare vård vid ambulanstransporter, där personalen kan frigöras för andra livsuppehållande åtgärder. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Robot lika bra hjärtmassör som människa

1:34 min

En mekanisk hjärtkompressor räddar lika många liv som om hjärtlungräddningen ges manuellt. Det visar en ny vetenskaplig studie som presenteras vid den pågående hjärtkongressen i Amsterdam.

– Den här metoden som vi använt med mekaniska bröstkompressioner och samtidig defibrillering visar sig vara lika effektiv som manuella bröstkompressioner, säger professor Sten Rubertsson vid Uppsala universitet.

Han har jämfört 2 500 patienter i Sverige, Holland och England. De fick antingen manuella eller mekaniska bröstkompressioner efter ett hjärtstopp. I behandlingen ingick också defibrillering med hjärtstartare. Och efter att ha följt patienterna i sex månader kunde han konstatera att metoderna är lika bra.

Att den mekaniska hjärtroboten, som fått namnet Lucas, lyckas lika bra som till exempel ambulanspersonal, innebär att de landsting som använder den kan fortsätta med det.

Men Sten Rubertsson poängterar att man måste utveckla både den manuella och den mekaniska metoden och anpassa behandlingen för varje patient. Men i vissa lägen kan Lucas fungera bättre säger han:

– När man använder manuella bröstkompressioner under ambulanstransport så är det mycket svårt, för då måste man stå bak i ambulansen som kanske kör i 100 kilometer i timmen. Jag har själv provat det och man åker liksom mellan väggarna där. Och det är riskabelt och det har hänt olyckor där ambulanspersonal har blivit skadade.

Färre dör oväntat

Varje år inträffar 10-12 000 plötsliga hjärtstopp utanför sjukhus. Ett sätt att rädda de drabbade är regelbundna bröstkompressioner utan uppehåll. Genom olika kampanjer, till exempel hjärtstartare i räddningstjänstens och taxis bilar, och SMS-livräddare i bland annat Stockholm, har antalet som överlever ökat. För tio år sedan räddades ungefär fem procent till livet. Idag är siffran drygt 10 procent, enligt statistik från svenska kvalitetsregister.

Det har hittills saknats vetenskapliga bevis för att hjärtkompressorn Lucas är effektiv, trots att den används flitigt i flera landsting. Lucas utarbetades i Lund (Lund University Cardiac Assist System) och består av en arm som placeras över bröstet och trycker ner bröstkorgen fem centimeter 100 gånger per minut. Nu har forskare i Uppsala jämfört överlevnaden för patienter som fått mekanisk hjärträddning med dem som fått manuell. Resultaten visar att metoderna är likvärdiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista