Mohammed Mursi utanför presidentpalatsen. Arkivfoto: Scanpix.

Mursi åtalas för demonstranters död

Egyptens avsatte, och fängslade, president Muhammad Mursi ska ställas inför rätta misstänkt för att ha uppviglat till mord.

Det ska ha skett i samband med sammandrabbningar mellan hans anhängare och motståndare i december utanför presidentpalatset i Kairo, rapporterar Egyptens statstelevision.

Mursi kommer att prövas tillsammans med 14 andra misstänkta från Muslimska brödraskapet.

Mursi avsattes den 3 juli av arméchefen general Abd al-Fattah al-Sisi, som utnämnde Adli Mansur till tillförordnad president. Mursi greps i samband med det  och har sedan dess suttit frihetsberövad i väntan på rättegång.

Han har tidigare anklagats för brott i samband med att han och andra medlemmar i Brödraskapet rymde från Wadi Natrun-fängelset under upproret som ledde till diktatorn Hosni Mubaraks fall 2011.

Åklagarmyndigheten har också sagt också att den utreder bland andra Mursi för misstankar om spioneri och misshushållning.

TT-Reuters-AFP-Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista