Kravallpolis drabbar samman med en grupp demonstranter. Foto: Eduardo Verdugo/Scanpix.

Starka protester mot utbildningsreform i Mexiko

1:35 min

I Mexiko hölls stora demonstrationer i går kväll. Tiotusentals lärare och studenter gick ut på gatorna för att protestera mot president Enrique Peña Nietos omfattande utbildningsreform.

Lärarna har tältat utanför kongressen i flera veckor och extra många samlades där i går, när det var tänkt att presidenten skulle hålla sitt första traditionsenliga tal till nationen.

Meningen var att det här nyhetsinslaget skulle börja med Enrique Peña Nietos årliga tal till nationen, det första sedan han valdes till president i december förra året.

Men talet fick ställas in.

Tiotusentals lärare och studenter samlades för att markera sitt missnöje med Peña Nietos stora utbildningsreform som just nu debatteras intensivt i Mexiko.

Lärarna har i flera veckor tältat på det centrala Zocalo-torget och blockerat delar av huvudstaden, men i går blev protesterna extra stora – så stora att det blev Peña Nietos inrikesminister som istället för presidenten fick hålla tal och presentera den årliga rapporten av landets styrning.

Peña Nieto väntas istället hålla sitt tal till nationen i dag, men frågan är om han kommer kunna överrösta demonstranterna.

De smekmånader som presidenten åtnjöt i början av sin mandatperiod är definitivt över.

Förutom protester mot utbildningsreformen finns en stark opinion mot flera andra av hans lagförslag.

Även om Peña Nieto hävdar att hans regering lyckats dämpa det narkotikarelaterade våldet så visar siffror att brott som utpressning och kidnappning återigen ökar runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista